Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.04.2024
www.factual.ro
FALS | 50% dintre români se culcă flămânzi, zilnic

Un utilizator al platformei Facebook susține că nu mai puțin de 30% de români adorm seara nemâncați, iar 50% dintre români nu își permit un colț de pâine zilnic.

„Pe ce lume o trăi deputata USR-istă Diana Buzoianu, de ne spune că studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună?

În baza acestei declarații, parlamentarii au votat și o lege pe temă…

Realitatea cruntă ne spune că aproximativ 30% dintre români se culcă frecvent cu burta goală și cca. 50% dintre români își permit zilnic măcar un colț de pâine…


 Contextul acestei postări

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat pe 15 martie 2024 legea 49/2024, care aducea modificări legii 217/2016, privind risipa alimentară în România. Au fost introduse mai multe prevederi care să ajute cetățenii cu venituri mici să poată avea acces la produsele alimentare care se apropie de termenul de valabilitate, la un preț mai mic decât la raft. În plus, un alt obiectiv important care devine obligatoriu este redirecționarea alimentelor nefolosite, a resturilor sau produselor  expirate din restaurante și supermarketuri către centrele sociale sau transformarea lor în hrană pentru animale sau compost.


Care sunt cifrele

 

În 2022, potrivit Institutului Național de Statistică, 24,3% din populația țării este afectată de deprivarea materială și socială (dintr-un total de 19 milioane). 

În ceea ce privește rata sărăciei relative, un element major care conduce la o foamete accentuată în rândul populației vulnerabile, aceasta a fost de 21,3% în 2022, în scădere față de datele strânse și analizate în 2021. 

Potrivit aceluiași document, numărul de persoane sărace înregistrate în 2022 a fost de peste patru milioane  (4029 mii de persoane) cu 278 de mii mai puține decât în anul precedent.

Conform unei statistici World Hunger Index, în 2023 procentul de persoane care nu au ce mânca înregistrat în România este de sub 5%, înregistrând o scădere față de anul 2015 (5.1%), 2008 (5.7%) și anul 2000 (7.9%).

World Hunger Index este o platformă online care adună, măsoară și atrage atenția cu privire la nivelul de foamete în rândul populației globale per țară. Organizația care realizează analizele este Welt Hunger Hilfe, fondată în 1962, în Germania. Scorul final al fiecărei țări se compune dintr-o formulă care conține 4 indicatori:

  1. Malnutriția ( Se referă la accesul inegal la surse de hrană atât în rândul populației tinere cât și în rândul populației adulte),
  2. Subdezvoltarea fizică (Reflectă gradul de vulnerabilitate al copiilor la un meniu adecvat caloric),
  3. Diferențe între înălțime și numărul de kilograme (Distribuția inegală de hrană în comunități sau familii),
  4. Gradul de mortalitate în rândul populației tinere (Atrag atenția asupra efectelor negative ale accesului inegal la surse de hrană pe termen lung).

Context relevant pentru România

 

În ceea ce privește Europa de Est, România se situează în topul țărilor în care, în 2023, au fost înregistrate valori joase ( sub 5%) în ceea ce nivelul de foamete în rândul populației. Alături de Serbia, Republica Moldova și Ungaria, în România indicele HGI a cunoscut un trend descendent în ultimii 23 de ani. Bulgaria este pe locul 23 în acest top, cu un grad de 5.4% înregistrat în anul 2023, iar  Ucraina a înregistrat un trend ascendent în ultimii 23 de ani, situându-se pe locul 44, cu un indice HGI de 8.2%.

Așadar, în România, conform World Hunger Index, nivelul de foamete are o valoare de sub 5%.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.