Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.04.2024
www.factual.ro
FALS | Această filmare nu prezintă copii din România

„Părinți, de ce nu luați atitudine acum pentru a nu fi puși în astfel de situații în viitor? Și această mamă a crezut că ea și copilul căruia i-a dat viață nu vor ajunge să fie despărțiți într-un asemenea mod.”, este mesajul alarmist postat de o utilizatoare Facebook, alături de un videoclip preluat de pe TikTok, cu descrierea „Așa vi se vor lua copiii”.

În videoclip se poate observa un copil, care este luat cu forța de lângă mama lui de către autorități.

Filmarea provine din Lituania, iar în imagini este, de fapt, un caz particular de custodie între doi soți. Mamei i s-a ordonat, de către tribunalul districtual din Vilnius, să înapoieze băiatul de 9 ani tatălui său. Aceasta nu s-a conformat ordinelor primite și se ascundea cu el încă din iulie 2023. Părinții copilului erau divorțați, iar domiciliul a fost stabilit la mamă, în primă fază.

Însă băiatul s-a plâns unor specialiști despre faptul că mama lui era violentă. În urma acestor plângeri, decizia de a separa copilul de mamă a fost luată prin hotărâre judecătorească. Instanța a mai hotărât ca acesta să stea cu tatăl lui, având dreptul să comunice cu mama sa și să-l ia în vacanță. 

După ce copilul a fost luat de mama lui în luna iulie, în vacanță, aceasta nu l-a mai dus acasă. A primit un ordin, din partea autorităților, să îl înapoieze tatălui până la 19 septembrie 2023. Potrivit rechizitoriului, femeia nu îi permitea băiatului să meargă la școală, îl priva de viața socială și nu îl lăsa să comunice cu alte rude. Astfel, autoritățile au fost nevoite să intervină.

Videoclipul distribuit în România arată doar o porțiune din situația din Lituania (fără să menționeze deloc despre acest caz). Toată procedura a durat câteva ore, conform ministrului Monika Navickienė.

Biroul Obudsmanului pentru Protecția Copilului din Lituania s-a autosesizat, lansând o investigație în legătură cu înregistrarea devenită virală.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.