Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.02.2023
www.factual.ro
FALS | Acest articol din Germania NU susține că respirația dăunează mediului

Un utilizator Facebook a postat o captură de ecran care prezintă titlul unui articol al publicaţiei germane Stern pe tema protecţiei mediului înconjurător: „Respiraţia dăunează climei?”. Autoarea postării ridiculizează fenomenul încălzirii globale, sugerând că aceasta ar fi pusă pe seama unor cauze presupus derizorii, precum consumul de carne, mersul cu mașina și, iată, respiratul.

Utilizatorul Facebook nu oferă un link către articolul postat, ci doar o captură de ecran. Din aceasta reiese că ziarul german Stern a publicat un articol cu titlul interogativ „Respirația dăunează climei?”. Nicăieri în postare nu se regăsește conținutul (sau rezumatul) articolului cu acest titlu.

Articolul a fost publicat în secțiunea cu plată a ziarului, în 1 februarie 2023, la rubrica „Kolumne” „Coloane”), care este rezervată materialelor de opinie. Autorul acesteia pleacă de la un email primit de la un cititor: 

Am primit recent un e-mail de la cititorul Dieter Moll: „Sunt interesat de cantitatea de CO2 pe care oamenii o emit prin respirație în timpul zilei”. O considerație inteligentă, care mi-a trezit imediat curiozitatea: simpla existență a Homo sapiens afectează clima? Deci, în afară de consumul său în masă de combustibili fosili? La urma urmei, populația lumii a crescut de mai mult de patru ori în ultimii 100 de ani. 

Articolul prezintă în continuare calcule empirice, făcute de autorul articolului, referitor la cantitatea de oxigen consumată de oameni prin respirație, respectiv la cea de dioxid de carbon eliberată în atmosferă în timpul acestui proces. Autorul explică însă că acest tip de calcul, deși pare înfricoșător, este folosit cu dublu sens tocmai de negaționiștii încălzirii climatice:

…populația lumii ar arunca aproape patru miliarde de tone de CO2 în aer pe an, doar prin respirație. Acest lucru ar corespunde cu peste patru ori mai mult decât emisiile cauzate de traficul aerian global. Sau în jur de 230 de miliarde de kilometri cu mașini diesel. Negaționiștii climatici – de exemplu din AfD (n.r. – partid politic german cunoscut drept negaționist al încălzirii climatice, promotor al teoriilor conspiraționiste) – le place să jongleze cu astfel de comparații pentru a ridiculiza eforturile de a proteja clima.

Dar astfel de argumente sunt o prostie: ciclul carbonului în natură este aproape perfect echilibrat. Potrivit Agenției Federale de Mediu, aproximativ 90 de miliarde de tone de carbon sunt schimbate între atmosferă și ocean în fiecare an și aproximativ 60 de miliarde de tone între atmosferă și vegetație. În ambele cazuri, bilanţul net de CO2 este aproximativ zero şi, prin urmare, nu are nicio influenţă asupra climei.

Nici respirația umană nu deranjează acest echilibru – face parte din el. CO2 pe care îl expirăm a fost întotdeauna prezent în ciclul biologic. Când mâncăm animale sau plante, luăm carbon legat chimic și mai târziu îl expirăm din nou sub formă de dioxid de carbon. Plantele extrag din nou acest CO2 din atmosferă și, cu ajutorul energiei solare, îl folosesc pentru a crea din nou hrană pentru oameni sau pentru animale – cereale, fructe, iarbă. Ciclul este închis.

Așadar, articolul este tocmai contrariul a ce vrea să arate utilizatoarea facebook. Autorul prezintă argumentele pentru care respirația NU dăunează climei și explică de ce acest tip de discurs este apanajul negaționiștilor încălzirii climatice.

Ce este încălzirea globală?

Conform NASA, încălzirea globală reprezintă creşterea pe termen lung a temperaturilor suprafeței Pământului, observată încă din perioada preindustrială (între 1850 și 1900), din cauza activităților umane. Arderea combustibililor fosili influențează în cea mai mare măsură cantitatea gazelor cu efect de seră prezente în atmosfera terestră. Se estimează că activitățile umane au crescut temperatura medie globală a Pământului cu aproximativ 1 grad Celsius. Potrivit Uniunii Europene, 2011-2020 a fost cel mai cald deceniu înregistrat vreodată. În 2019, temperatura medie globală depășise cu 1,1°C nivelurile preindustriale. 

De asemenea, temperaturile ridicate schimbă tiparele meteorologice și perturbă echilibrul obișnuit al naturii, subliniază Organizaţia Naţiunilor Unite

Cauzele încălzirii globale

Aşa cum menţionează şi un raport UE, efectul de seră reprezintă principalul aspect care influenţează fenomenul încălzirii globale. În mod natural, multe gaze cu efect de seră sunt prezente în atmosferă, însă diverse acţiuni umane au dus la creșterea concentrației unora dintre ele: dioxid de carbon (CO2), metan, protoxid de azot şi gaze fluorurate. Arderea combustibililor fosili (de exemplu păcura), tăierea pădurilor, transportul, creșterea animalelor la scară industrială (produc metan în timpul digestiei), consumul exagerat şi utilizarea îngrășămintelor care conțin azot se numără printre activităţile care modifică nivelul emisiilor. Raportul nu menționează nicăieri respirația printre factorii încălzirii globale.

În schimb, o analiză realizată de Universitatea McGill din Canada menționează clar: chiar dacă respiraţia implică eliminarea dioxidului de carbon în faza de expiraţie, aceste gaze nu contribuie la încălzirea globală, deoarece corpul uman absoarbe o cantitate echivalentă de CO2 din aer prin intermediul alimentelor consumate. 

Prin urmare, postarea utilizatorului prezintă o informaţie falsă, potrivit căreia respiraţia influenţează schimbările climatice și o pune pe seama publicației Stern (care NU susține acest lucru).

SEO optimized by sem.ro SEO agency.