Dezinformări rețele sociale
Data postării: 27.01.2023
www.factual.ro
FALS – Adam Exton, director în Ministerul Sănătății canadian, ar fi murit din cauza vaccinului anticovid

Un utilizator Facebook a scris că Adam Exton a murit subit după ce făcuse 5 doze de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2. Postarea este însoțită de fotografia lui Adam Exton, publicată în necrolog.

Adam Exton, directorul pentru afaceri naționale de sănătate al Canadei și liderul „echipei de implementare” Covid, a murit brusc in decembrie; avea doar 35 de ani…și conform propriilor declaratii, cinci doze…

O altă moarte subita, o altă coincidență…”, se arată în textul postat care are ca etichete #diedsuddenly #suddendeath, folosite pentru a indica pe Facebook subiectul morților subite provocate de vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2.


Postarea induce ideea că persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 au o incidență crescută a decesului. Aceasta este o teorie falsă, despre care Factual.ro a scris de mai multe ori (exemple aici și aici).

Adam Exton, director pentru Relația cu Parlamentul în Ministerul Sănătății canadian, s-a născut în data de 28 iulie 1987 și a murit pe 9 decembrie 2022, la vârsta de 35 de ani. Potrivit necrologului scris în baza informațiilor furnizate de membrii familiei sale, în 2012 el a câștigat premiul Ontario Young Liberal Volunteer of the Year. A fost licențiat în științe politice la Universitatea din Toronto. A fost unul dintre reprezentanții Guvernului Canadei și a făcut parte din echipa care a gestionat pandemia COVID-19 în Canada, însă nu a fost liderul echipei de implementare, așa cum sugerează postarea.

În textul anunțului mortuar postat pe site-ul firmei funerare este specificat faptul că persoanele care doresc, pot face donații în contul asociației Canadian Mental Health Association (CMHA), care a jucat un rol important în viața lui: 

În memoria lui Adam, se pot face donații către CMHA, o organizație care a fost foarte importantă pentru el”. 

Această asociație a fost fondată în 1918 și este cea mai consacrată și mai extinsă organizație comunitară de sănătate mintală din Canada. Pe pagina principală a site-ului CMHA sunt evidențiate informații despre cum persoanele care se confruntă cu suicidul pot apela la specialiști în sănătate mintală.

La scurt timp după apariția informațiilor potrivit cărora decesul subit al lui Adam Exton ar fi legat de administrarea dozelor de vaccin împotriva SARS-CoV-2, una dintre rudele lui, Eileen Marie, a combătut această teorie. Ea a postat pe TikTok o filmare în care face face apel la păstrarea decenței.

Sunt verișoara lui Adam Exton. Inițial, aveam de gând să fac un videoclip despre cât de devastată am fost din cauza morții vărului meu. Dar când i-am căutat pe Google numele pentru a obține fotografii pentru videoclip, am văzut că existau oameni care emiteau teorii ale conspirației despre cauzele morții lui. 

Așa că sunt aici să clarific lucrurile și să lămuresc prostiile astea. 

Adam nu a murit din nimic legat de COVID-19. Nu a murit din cauza vaccinului. Nu avea absolut nimic de-a face cu asta. Am ales să păstrăm cauza morții lui privată din respect pentru Adam. 

Faptul că folosești moartea vărului meu pentru a-ți justifica teoriile tale stupide ale conspirației este dincolo de dezgustător. 

Familia noastră este devastată. Suntem răniți. Suntem supărați că a plecat. Acesta este ultimul lucru de care avem nevoie. Adam Exton nu a murit din nimic legat de COVID sau de vaccin. Așa că opriți-vă. Opriți-vă!”, arată discursul lui Eileen Marie.    

Una dintre șefele lui Exton, Patty Hajdu, fost ministru al Sănătății al Canadei, a legat și ea moartea tânărului politician, de probleme psihice, consum abuziv de substanțe și chiar de o eventuală sinucidere:

„În ciuda modului în care Adam a contribuit, a luptat și el, cum mulți alții luptă chiar acum. Pandemia a fost traumatizantă pentru mulți. Atât de multe lucruri trebuie schimbate, astfel încât persoanele care trăiesc cu o sănătate mintală precară sau cu consum problematic de substanțe să poată primi îngrijiri eficiente”, a notat fostul ministru, pe twitter.

 

Mărturiile unor membri ai familiei și ai unor foști colegi arată că Adam Exton nu a murit din cauza vaccinului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.