Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.07.2023
www.factual.ro
FALS – Ambasada Rusiei susține că Ucraina a reglementat donarea organelor militarilor răniți

Pe 30 iunie, contul de Facebook al Ambasadei Rusiei în România a distribuit un link către un documentar intitulat „Tancuri în schimbul rinichilor”. Postarea spune că acest documentar „oferă mai multe dovezi ale faptului că autoritățile de la Kiev îi folosesc pe militarii răniți ca donatori de organe. Această afacere prosperă pe fondul pierderilor grele înregistrate de armata Ucrainei. După prelevarea organelor, trupurile sunt arse, iar familiilor li se spune că cei dragi sunt dispăruți în misiune. Astfel de proceduri oribile ar fi fost imposibile fără consimțământul liderilor de vârf ai regimului de la Kiev, deoarece au fost oficializate la nivel de lege”.

*Captură ecran 13.07.2023

În documentarul atașat, la minutul 0:11, se afirmă: „În 16 decembrie 2021, Parlamentul ucrainean a aprobat legea nr. 5831. Aceasta prevede că ucrainenii, inclusiv copiii, pot deveni donatori de organe după moarte, fără consimțământul lor notarial și fără consimțământul rudelor. În 14 aprilie 2022, Parlamentul ucrainean a adoptat o altă lege, nr. 5610, care scutește transplantul de organe de plata TVA”. 

Legea nr. 5831, despre care se vorbește în videoclip, a fost adoptată în 16 decembrie 2021 de către Rada Supremă a Ucrainei și semnată de către Volodimir Zelenski în 5 ianuarie 2022. Acest document „are scopul de a rezolva problema plății pentru transplanturi. În special, legea stabilește că statul plătește pentru toate transplanturile, iar acestea sunt gratuite pentru pacient. De asemenea, se remarcă faptul că tarifele acoperă integral costurile spitalelor pentru efectuarea unor astfel de operații. În plus, documentul prevede că selecția perechii donator-beneficiar va fi efectuată de Sistemul Unificat de Stat de Transplant, care este complet independent de influența umană și efectuează în mod independent o astfel de selecție, conform unor criterii definite. Se rezolvă și problema posibilității de a acorda consimțământ sau de nu a-l acorda, în ceea ce privește donarea, prin resurse electronice”, descrie site-ul oficial al Președintelui Ucrainei. 

Legea modifică, de fapt, o lege preexistentă. Ucraina avea și înainte de 2022 o lege în privința transplantului de organe, care reglementa tocmai problema consimțământului donatorului. Adoptat încă din 2018, actul prevede că, în cazul în care defunctul nu și-a exprimat în timpul vieții consimțământul sau dezacordul cu privire la donarea postumă, consimțământul pentru recuperarea organului donator în vederea transplantului se solicită soțului sau uneia dintre rudele acelei persoane (copii, părinți, frați). Legea stipulează și că donarea de organe se bazează pe următoarele principii: voluntariat; umanitate; anonimat; furnizarea de organe donatoare potențialilor receptori din motive medicale; gratuit (cu excepția celulelor stem hematopoietice); respectarea ordinii de prioritate (cu excepția donației familiale și încrucișate).

Legea nr. 5610, în schimb, nu are nicio legătură cu transplantul de orice fel, aceasta fiind o lege privind perfecționarea mecanismelor de asigurare a sarcinilor procesului penal, conform site-ului oficial al Consiliului Ucrainei. Această lege mai este denumită „trial in absentia” (judecarea în lipsa persoanei acuzate), potrivit site-ului unei asociații pentru drepturile omului din Ucraina.

Mai mult, documentarul, la minutul 2:13, afirmă că „Dreptul de a recolta organe este acordat clinicilor private nesupravegheate. Organele sunt extrase fără acordul medicilor sau groparilor. Aceste legi au fost aprobate în timpul ostilităților în curs de desfășurare”. În niciuna din legile specificate nu sunt menționate aceste fapte, iar legile despre care se face vorbire au adoptate anterior începerii conflictului și nu fac nicio referință la eventuale conflicte militare sau soldați răniți. 

Concluzie

Informațiile din videoclip sunt FALSE, Parlamentul ucrainean NU a aprobat transplantul de organe al persoanelor decedate fără consimțământul acestora sau al rudelor și nicio lege privind donarea organelor militarilor răniți.

Unica responsabilitate pentru orice conținut susținut de Fondul European pentru Media și Informare revine autorilor și este posibil să nu reflecte în mod necesar pozițiile EMIF și ale partenerilor Fondului, ale Fundației Calouste Gulbenkian și ale Institutului Universitar European.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.