Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.08.2023
www.factual.ro
FALS | Apollo 11 nu ar fi ajuns niciodată pe Lună

Conspirații privind aselenizarea din 20 iulie 1969 încă circulă pe internet, decenii mai târziu. Un videoclip încărcat pe Facebook susține că Stanley Kubrick, celebru realizator de filme, ar fi regizat misiunea Apollo 11. 

În realitate, filmările din clipul viral au fost realizate de Fabrice Mathieu, tot un regizor de film, care a creat un documentar-parodie (descris ca mockumentary), chiar cu scopul de a vedea cum ar fi arătat falsificarea aselenizării, dacă ar fi fost realizată de Stanley Kubrick, așa cum susțin conspiraționiștii. Parodia este disponibilă online și își dorește să creeze tocmai efectul contrar – de combatere a conspirației privind aselenizarea regizată, prin demonstrarea absurdității acesteia.

(sursă foto: Facebook)

Filmul scurt realizat de Fabrice Mathieu a fost realizat prin tehnica mash-up – combinarea mai multor cadre din adevărata misiune Apollo 11 și interviuri acordate, de-a lungul timlpului, de Stanley Kubrick. 

Mai mult, fiica lui Stanley Kubrick, Vivian Kubrick, a scris pe contul său de Twitter, în 2016, că tatăl său NU are nici o legătură în ceea ce privește conspirația privind falsificarea aselenizării.

 

În comentariile videoclipului de pe Facebook, este postat un link de către același utilizator, care duce spre un alt filmuleț ce contestă realizarea aselenizării. Însă, videoclipul conține, în realitate, scene editate din realizarea filmului First Man, cu Ryan Gosling în rolul lui Neil Armstrong.

(sursă foto: Facebook)

(sursă foto: YouTube)

La aniversarea de 50 de ani a misiunii Apollo 11, NASA a făcut publice documentele aselenizării, care conțin informații tehnice legate de costumele astronauților, navele spațiale, rapoartele echipajului și multe alte informații interne.

Concluzie

Stanley Kubrick nu are nici o legătură cu falsificarea aselenizării. În ciuda conspirațiilor care circulă pe internet, Apollo 11 a ajuns pe Lună, în 20 iulie 1969. Videoclipul original, conținând peste 3 ore de filmare, de la stația de control și din spațiu, a fost publicat de NASA și este disponibil online:

În descrierea imaginilor, Agenția Spațială Americană notează: Videoclipul original al misiunii, difuzat în iulie 1969, înfățișând astronauții Apollo 11, care desfășoară mai multe sarcini în timpul operațiunilor de activitate extravehiculară (EVA) pe suprafața Lunii. EVA a durat aproximativ 2,5 ore, toate activitățile științifice fiind finalizate satisfăcător. Apollo 11 (EVA) a început la 22:39:33. EDT pe 20 iulie 1969, când astronautul Neil Armstrong a ieșit primul din nava spațială. În timp ce cobora, a eliberat Ansamblul de depozitare a echipamentului modular pe scena de coborâre a Modulului Lunar. O cameră de pe acest modul a oferit o acoperire televizată în direct a primului pas al omului pe Lună. În singura lor misiune EVA, astronauții au avut multe de făcut, în scurt timp. În timpul acestei prime vizite pe Lună, astronauții au rămas la aproximativ 100 de metri de modulul lunar, au colectat aproximativ 47 de kilograme de mostre și au desfășurat patru experimente. După ce au petrecut aproximativ 2 ore și 31 de minute la suprafață, astronauții au încheiat EVA la 1:11:13 a.m. EDT, pe 21 iulie.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.