Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.04.2024
www.factual.ro
FALS | Ar exista un set LEGO Chemtrails

Un utilizator Facebook a postat imagini generate artificial, legate de fenomenul așa-ziselor chemtrails. Imaginile sunt însoțite de textul: 

Sunt inoculați copiii, iată cum anormalitatea devine acceptabilă”. 

Printre aceste imagini se află una în care este prezentat un set Lego cu un avion, niște bile din vată (care simbolizează chemtrails), niște seringi și sticle care ar părea, după aspect, substanțe toxice. Mai departe, arătăm de ce poza este una falsificată. 


Analizarea imaginii

 

Conform unui articol specializat în aspecte ce țin de Inteligența Artificială, una dintre aspectele cheie când vine vorba de identificarea autenticității unei imagini este observarea detaliilor Uncanny Valley – aspecte care sunt foarte aproape de realitate, dar există unele imperfecțiuni. 

  1. Un prim exemplu ar fi aspectul logo-ului. Se poate observa că în imaginea cu setul există niște distorsionări semnificative față de cel original.
  2. Un aspect asemnănător se poate observa și în ceea ce privește numele setului, Chemtrails” . În partea din față a cutiei se vede clar numele însă, în ceea ce privește partea laterală, textul este neinteligibil.

3. Mai departe, există și alte detalii care, la o analiză directă, prezintă modificări sau diferențe care nu ar trebui să existe: diferența siglelor de pe sticle, textul neclar de pe sticla răsturnată și forma seringilor.

Mai departe, pentru o examinare mai amănunțită a imaginii, am folosit platforma TinEye. Acesta este, conform paginii acestora destinată întrebărilor puse frecvent, un motor de căutare pentru imagini pentru a afla de unde provine, cum sunt folosite, dacă există versiuni modificate ale imaginii sau pentru a găsi versiuni cu rezoluție mai mare. În ceea ce privește imaginea cu setul de lego, nu s-a generat niciun rezultat.


Despre chemtrails

 

Conform unui studiu realizat de David Keith’s Research Group, format din cercetătorii care lucrează la intersecția dintre știința climatică și tehnologie, cu accent pe știința și politica publică a ingineriei solare a climei, Chemtrails este o teorie conspiraționistă conform căreia guvernul, împreună cu alte părți, sunt implicate într-o grupare secretă care are intenția de a adăuga substanțe toxice în atmosferă cu ajutorul avioanelor acestea formând, în urma lor, nori albi vizibili pe cer. Motivele acestei acțiuni ar fi variate, inclusiv sterilizarea, reducerea duratei de viață, controlul psihic sau controlul vremii.

Făcând referire tot la informațiile aceluiași studiu, până în momentul de față nu au fost găsite dovezi credibile care ar arăta că această teorie este una adevărată însă, dacă s-ar găsi, totuși informații de acest fel cum […] că guvernele își pun în pericol proprii cetățeni în modul pretins în teoria conspirației chemtrails, am fi dornici să expunem și să oprim orice astfel de activități.“, prezintă cercetătorii


Concluzie

 

Astfel, având în vedere informațiile prezentate,  putem spune că atât postarea, cât și imaginea cu setul de lego sunt false. Există diferențe evidente ale imaginii fabricate față de realitate, iar platformele de specialitate nu au găsit nici măcar o imagine asemănătoare cu cea dată. 


 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.