Dezinformări rețele sociale
Data postării: 05.01.2023
www.factual.ro
FALS: Arhitectul George Vasiliu ar fi murit din cauza vaccinului anticovid

Un utilizator Facebook afirmă, într-o postare, că un tânăr arhitect, consilier USR, ar fi murit din cauza vaccinului anticovid, în urma unui cancer galopant. Postarea este însoțită de două fotografii, una cu tânărul decedat, cealaltă cu o postare a acestuia din 2021.

Ce susține utilizatorul Facebook în postarea sa

Titlul postării, “MOR TINERII VACCINAȚI”, face trimitere directă la o teorei a conspirației care susține că numărul persoanelor tinere și vaccinate anticovid care mor în condiții suspecte a crescut dramatic. Despre această teorie falsă, Factual.ro a scris deja aici.

Utilizatorul Facebook face apoi legătura directă între tânărul decedat și vaccinul anticovid. Notează că arhitectul, „adept al măsurilor dure, de nazism vaccinist, a plecat din această lume la 25 de ani, în urma unui cancer galopant. După doza a treia, îi mulțumise lui Gheorghiță”. Dr. Gheorghiță, la care se face referire, este fostul șef al campaniei de vaccinare anticovid din România.

În Post Scriptum-ul postării, utilizatorul Facebook face apel la empatie din partea celor nevaccinați și le cere să nu se bucure de moartea tânărului.

„Să demonstrăm empatie, indiferent dacă bietul copil era rătăcit și susținea o oroare medicală. A plătit în mod foarte clar, e suficient. Să aprindem o lumânare pentru sufletul lui și gata, nu trebuie să ne bucurăm drăcește”.

De ce a murit George Vasiliu?

George Vasiliu avea 26 de ani. Era arhitect, cel mai tânăr consilier local din sectorul 2 și coordona „Străzi pentru oameni”, un ONG de promovare a străzilor pietonale, pistelor de biciclete și transportului alternativ.

Decesul său a fost anunțat de mama sa, Carmen Gherghe, pe pagina sa de Facebook, în 2 ianuarie.

George Vasiliu fost diagnosticat cu cancer gastric în 2020, după cum chiar el a povestit într-un testimonial prezentat Parlamentului European, de către Digestive Cancers Europe – for Patients.

Digestive Cancers Europe (DiCE) este organizația-umbrelă europeană a unui grup mare de membri naționali care reprezintă pacienți cu cancer digestiv – cancer colorectal, gastric, hepatic, esofagian, pancreatic și cancer rare. Misiunea organizației este de a contribui la diagnosticarea precoce și la scăderea mortalității cauzate de cancerul digestiv și la creșterea supraviețuirii generale și a calității vieții.

Organizația a scris pe pagina de Facebook un mesaj de condoleanțe la decesul tânărului arhitect român.

În discursul de la Parlamentul European, George Vasiliu a vorbit despre lupta sa cu boala, 58 de cure de chimioterapie și imunoterapie, dar și despre inacțiunea autorităților medicale din România care întârzie aprobarea unor scheme de tratament moderne, care ar crește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer. În discursul său, George mărturisește că a dezvoltat deja metastaze și le cere celor cu putere de decizie să aprobe folosirea unor medicamente noi mai repede, pentru că orice zi pierdută înseamnă șanse pierdute pentru bolnavii de cancer.

În povestea pe care a fost de acord să o publice pe site-ul asociației de pacienți, George Vasiliu menționează că forma sa de cancer era deja în stadiul 4 atunci când a fost descoperită. Potrivit literaturii de specialitate, stadiul 4 al cancerului prezintă deja metastaze, adică tumorile s-au răspândit și la alte organe decât cele unde au apărut inițial. Este ultimul și cel mai grav stadiu al celor mai multe forme de cancer.

În octombrie, George Vasiliu a fost admis într-un studiu clinic în America, la spitalul Cedars din California și a reușit să plece cu ajutorul donațiilor.

Totuși, boala sa ajunsese deja în stadiu terminal, așa cum a menționat, public, și prietena sa, Teodora Ștefan. Tânăra specifică foarte clar că moartea lui George nu are nicio legătură cu vaccinul anticovid:

George NU a murit de la vaccinul anti-covid.

George avea cancer în stadiul 4 terminal dinainte de a exista covid în România sau vaccinurile.

Nu a avut niciun simptom înainte de diagnostic. Nu fuma, nu bea excesiv, dona sânge regulat. A avut cancer gastric cu o metastază de 16 centimetri pe ficat de la început, care pe parcursul timpului cu tratamentele medicilor s-a tot micșorat până acum câteva săptămâni când a reînceput să crească.

S-a vaccinat fiindcă era în grupa de risc, cu imunitatea extrem de scăzută din cauza bolii și a tratamentelor. Datorită vaccinurilor, a făcut covid ASIMPTOMATIC o singură dată în toți cei 2 ani de luptă. El era din categoria care ar fi ajuns în spital cu covid și nu ar fi supraviețuit, iar vaccinurile și tinerețea l-au ajutat să nu ajungă deloc la spital atunci. Luni întregi nu am ieșit din casă, nici măcar la magazin, pentru a-l proteja.

Imediat după ce și-a făcut vaccinurile, tumorile lui scădeau în continuare, ba chiar scădeau cu o viteză extrem de rapidă și am auzit în vremea aia și cuvântul remisie.

Autorul postării este Iulian Capsali, cunoscut antivaccinist și militant anti-mască. A candidat independent (fără succes) la alegerile europarlamentare din 2014. Este, de asemenea, fost jurnalist de presă scrisă, realizator și producător de televiziune și director al cotidianului România Liberă. În prezent, scrie pe site-ul ActiveNews, cunoscut pentru pozițiile sale antivacciniste și antiglobaliste.

Una dintre postările sale din timpul pandemiei a fost chiar dată drept exemplu de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, pentru răspândirea de știri false.

În ultimii doi ani, Capsali s-a remarcat și prin postări rusofile, promotor al teoriilor conspirației și apologet al sistemului chinez.

CONCLUZIE. Postarea utilizatorului Facebook Iulian Capsali este FALSĂ. George Vasiliu nu a murit din cauza vaccinului anticovid, ci din cauza metastazelor cancerului gastric pe care îl descoperise în 2020, în stare avansată.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.