Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.03.2023
www.factual.ro
FALS | Bază americană pe brațul Chilia

Informația că în Delta Dunării, pe brațul Chilia, se construiește o bază militară americană s-a rostogolit pe Facebook imediat după apariția în media online a unui articol în care autorul susține că are dovezi în acest sens. Mai mulți influenceri cu opinii anti-americane și eurosceptice au preluat datele ca fiind adevărate. Postările, devenite virale, au determinat Ministerul Apărării Naționale să dea o dezmințire oficială în acest sens.

*Captură postare 13.03.2023

De unde a plecat informația

În 27 decembrie, pe site-ul national.ro, a apărut articolul Alertă! Brațul Chilia predat US Navy. Autorul susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că americanii vor înființa o nouă bază militară, pe brațul Chilia.

În realitate, articolul nu prezintă niciun document, fotografia de copertă în care apare un fragment al unui document în ucraineană este de fapt un decret prin care se aprobă lista apelor interioare clasificate drept navigabile, document emis de Guvernul Ucrainean pe 9 februarie. Articolul este, de fapt, o suită de afirmații nefondate ale autorului și lipsite de susținere factuală, dar prezentate ca adevăruri certe.

Întreg articolul se înscrie în narațiunile anti-NATO, de sorginte rusească, intens promovate în ultima perioadă. 

Reacția MAPN

În 4 martie 2023, MAPN a reacționat cu un comunicat de presă în care demontează informația privind înființarea unei baze militare SUA în Delta Dunării.

„Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată.

Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune.

Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să “susțină” falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală” – comunicat MAPN

Specialiștii militari au determinat și care a fost punctul de plecare al dezinformării. Este vorba de un proiect de lege intitulat Black Sea Security Act of 2022 și de un studiu al unor analiști independenți. 

„Dovada” intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării, a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista American Purpose”, cu sediul în Washington DC.

Analiza se intitulează Past Putin” și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ Black Sea Security Act of 2022”. Printre opiniile exprimate se numără și ideea ca Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre”. Această ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o… decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România.

O altă dovadă” invocată în materialele rostogolite cu precădere în mediul online este un articol publicat pe pagina de internet a postului de radio Europa Liberă, care, printre altele, prezintă factual și documentat strategia SUA privind Marea Neagră, precum și principalele ipoteze și opinii formulate de cei doi experți în analiza mai sus menționată. Faptul că acest subiect se regăsește într-un articol publicat pe pagina de internet a Radio Europa Liberă, post finanțat de Congresul SUA, iar în articol se menționează și că unul dintre autorii analizei publicate de American Purpose s-a aflat printre experții consultați de Departamentul de Stat al SUA pentru elaborarea viitoarei strategii reprezintă pentru autorii dezinformării veriga-lipsă de care aveau nevoie să demonstreze conspirația menită a construi o bază militară în inima Deltei Dunării” – comunicat MAPN.

Specialiștii ministerului Apărării avertizează și că este de așteptat ca, în contextul de securitate actual, să crească frecvența dezinformărilor și speculațiilor pe teme de maximă sensibilitate și importanță pentru opinia publică din România, în special pe subiecte referitoare la prezența NATO și SUA în România și în regiune”.

CONCLUZIE – Informația publicată de mai mulți utilizatori Facebook conform căreia SUA intenționează amplasarea unei baze militare pe brațul Chilia este FALSĂ.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.