Dezinformări rețele sociale
Data postării: 29.11.2023
www.factual.ro
FALS | Bill Gates ar controla populația prin implantarea cipurilor

Un utilizator Facebook a publicat o fotografie cu Bill și Melinda Gates însoțită de textul următor:

„Mai clar de atât, nu se poate!” 

Fotografia conține o presupusă declarație despre implantarea cipurilor pe care Bill Gates ar fi făcut-o într-un interviu: „E simplu. Vă cipăm pe toți, dispar banii cash din societate și-i punem în cip. Apoi, dacă NU faci EXACT ce-ți cerem, îți vom închide cipul sau te vom lăsa muritor de foame”.

*Captură de ecran 10.11.2023

În ianuarie 2015, Bill și Melinda Gates au susținut un interviu în Bruxelles în cadrul căruia au discutat despre scrisoarea anuală publicată pe blogul lui Bill Gates. Subiectele discutate au fost agricultura inovatoare și sectorul agricol din Africa, însă nu am depistat nicio declarație despre cipuri sau implantarea lor în oameni. 

Cert este că imaginea din postarea de pe Facebook de mai sus este preluată din interviul acordat 2015, după cum arată hainele purtate și fundalul. Nu există însă nicio dovadă că Bill Gates ar fi făcut declarația respectivă. 

Bill Gates a devenit ținta unor teorii ale conspirației în legătură cu cipuri și alte subiecte din cauza mai multor factori. În primul rând, este cunoscut pentru implicarea sa activă în diverse proiecte filantropice prin intermediul Fundației Bill și Melinda Gates. Eforturile lor au fost concentrate în special în sănătate globală și educație. Această influență semnificativă l-a făcut o țintă ușoară pentru teorii ale conspirației.

Fundația lui Gates a investit masiv în cercetarea și dezvoltarea vaccinurilor. Bill Gates a fost un susținător vocal al vaccinării în scopul combaterii virusului COVID-19. Începând cu pandemia de COVID-19, teoriile conspirației  privind cipuri implantate prin vaccinurile finanțate de Bill Gates, fără nicio bază științifică sau argumente credibile.

O altă teorie a conspirației legată de Bill Gates este că el ar încerca să controleze populația prin intermediul tehnologiei și vaccinurilor. Această idee se bazează pe interpretări distorsionate ale discursurilor și declarațiilor sale publice, dar fără nicio bază în realitate.

Bill Gates a respins în mod repetat aceste afirmații și a subliniat faptul că ele sunt doar speculații fără nicio bază reală.

Un studiu realizat de cercetători de la Harvard în 2020  a analizat comentariile de pe YouTube cu privire la Bill Gates și teoriile conspirației asociate acestuia. Studiul a analizat extinderea și impactul dezinformării și teoriilor conspirației pe platforma YouTube.

Cercetătorii au analizat milioane de comentarii care au fost asociate cu videoclipuri despre Bill Gates, vaccinuri și teoriile conspirației legate de el. A observat că foarte multe dintre aceste comentarii conțineau afirmații false sau teorii ale conspirației.

Studiul a concluzionat că platforma YouTube este un mediu propice pentru răspândirea dezinformării și teoriilor conspirației. Comentariile îngrijorătoare și false despre Bill Gates și activitățile sale filantropice au adesea un efect de amplificare și pot influența opinia publică într-o manieră negativă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.