Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.05.2024
www.factual.ro
FALS | Bolile ar fi cauzate de paraziți și nu am avea nevoie de medicamente

O pagină de Facebook a încărcat un videoclip în care prezentatorul B1 TV, Dan Gabor, spune, la începutul filmării: „Companiile farmaceutice au deschis o vânătoare de oameni, pentru unul dintre oamenii de știință care au descoperit adevărul înfiorător despre toate bolile și cauzele lor”.

În realitate, filmulețul este un deepfake, realizat cu un program de inteligență artificială – și se poate observa acest lucru și cu ochiul liber, pentru că mișcările prezentatorului sunt nenaturale.

La minutul 0:12, apare și doctorul Mihail Pautov, care ar spune că „un grup de oameni de știință a efectuat, în secret, un studiu, care a arătat că majoritatea bolilor sunt cauzate de paraziții din interiorul oamenilor. Chiar și simptome comune, cum ar fi oboseala, somnolența, un fel de erupție cutanată sau chiar tusea, toate acestea îți spun că ești infectat cu paraziți”

De fapt, și această afirmație a fost făcută cu un program de inteligență artificială. Videoclipul original, în care apare doctorul, este de acum 4 ani, când acesta a fost invitat într-o emisiune la ProTV. În cadrul emisiunii, el a vorbit despre utilizarea vitaminelor ca suplimente alimentare. Nicăieri în videoclip el nu afirmă cele de mai sus. 


Principalele cauze ale bolilor

 

80% dintre bolile înregistrate la oameni, precum și cele care reprezintă principala cauză de deces prematur, sunt bolile netransmisibile. Printre acestea se numără bolile cardiovasculare, diabet, boli respiratorii cronice, tulburări mintale, afecțiuni neurologice și cancer. 

Bolile infecțioase reprezintă principala cauză de deces în unele țări subdezvoltate și în special în rândul copiilor mici. Acestea sunt într-adevăr cauzate de organisme microscopice, cum ar fi bacteriile, virușii sau paraziții și sunt transmise, direct sau indirect, de la o persoană la alta. 

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în primele 10 cauze ale deceselor se află și boli infecțioase, însă nu preponderent. 

*Sursă foto: Organizația Mondială a Sănătății

 

Cele mai multe dintre acestea sunt boli netransmisibile, adică bolile care nu sunt cauzate de viruși, bacterii sau paraziți. 

Într-un articol anterior, Factual.ro a arătat că boli cronice precum cancerul, diabetul și bolile de inimă au nevoie de medicație, în lipsa căreia pot apărea afecțiuni grave sau chiar deces. 

 


Concluzie

 

Videoclipul încărcat pe Facebook este realizat cu Inteligența Artificială și afirmă, în mod fals, că nu avem nevoie de medicamente, pentru că toate bolile sunt cauzate de paraziți, care pot fi eliminați și fără medicație.SEO optimized by sem.ro SEO agency.