Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.03.2024
www.factual.ro
FALS | Cel mai mare submarin din lume este încărcat cu sute de focoase nucleare

Un utilizator Facebook a postat o serie de imagini generate pe calculator, în care este prezentat un submarin, despre care spune că este cel mai mare din lume și că ar purta sute de focoase nucleare. Submarinul ar fi în dotarea unei armate potrivnice Occidentului („submarinul care îngrozește Vestul„ este exprimarea folosită în clip).

Este cel mai mare submarin nuclear construit vreodată. Cântărește peste 40.000 tone, echivalentul a 30.000 de mașini Tesla, este încărcat cu sute de focoase nucleare și este capabil să distrugă lumea în orice moment. Monstrul care îngrozește Vestul este submarinul nuclear din clasa Taifun. Coca este împărțită în 20 de compartimente: bucătărie, baie, sală de gimnastică, camera cu reactoare nucleare (…)”.

În postarea utilizatorului se mai afirmă că submarinul ar avea un echipaj de 160 de persoane, poate sta sub apă până la 3 luni și este dotat cu 20 de lansatoare ICBM (Lansator de rachete balistice intercontinentale, n.red.)


Care a fost, de fapt, cel mai mare submarin construit?

 

Cel mai mare submarin din lume a fost construit de armata rusă în anii 1960-1970, cu intenția de a fi eventual folosit în Războiul Rece. Denumirea lui a fost de „Proiectul 941 – Clasa Akula” și a făcut parte din categoria Taifun (cea mai mare clasă de submarin construită vreodată). Dimensiunile lui au fost de 172 metri lungime, 76 m lățime, 38 m înălțime și o greutate de peste 48.000 de tone.

Era echipat cu 20 de rachete balistice intercontinentale R-39 „Rif”, cunoscute și sub numele de SS-N-20 Sturgeon.

În perioada Războiului rece, Armata Rusă a proiectat și construit, la portul Severodvinsk, șase submarine din această clasă.

În 2012, Armata Rusă a decis să nu mai dezvolte acest model de submarine. În schimb, a dezvoltat o altă clasă denumită Borei. Dimensiunile acestui submarin sunt mai mici și este dotat cu 16 rachete balistice, care pot fi echipate și cu focoase nucleare.

În prezent, cel mai mare submarin dezvoltat de Rusia este submarinul K-329 Belgorod, care poate transporta șase torpile nucleare Poseidon. Acesta este un submarin operat fără echipaj.

*Sursa foto: naval-technology.com

   

Potrivit unei publicații de tehnică militară, Rusia se axează pe dezvoltarea de submarine nucleare strategice, care vor putea fi operate de un echipaj de aproximativ 100 de persoane. Potrivit agenției de presă TASS, în prezent se dezvoltă submarinele din clasa „Arktur”, care vor fi dotate cu un număr mai mic de rachete balistice, dar care vor putea transporta o gamă mai mare de arme.


Alte țări cu submarine nucleare

 

Armata SUA a dezvoltat al treilea submarin nuclear ca mărime. Este vorba despre clasa Ohio, care poate transporta  24 de rachete Trident II. De asemenea, printre țările care au o flotă de submarine nucleare se numără Franța, Anglia și China, însă acestea nu ajung la capacitățile submarinelor dezvoltate de Rusia.

În aprilie 2010, președintele de atunci al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, și președintele Rusiei din acel moment, Dmitri Medvedev, au semnat un tratat pentru a limita numărul de arme nucleare pe care le deține fiecare țară. O parte din acest tratat se referă și capacitățile submarinelor nucleare. Fiecare țară poate deține un număr total de maximum 240 de lansatoare de rachete balistice nucleare în cadrul întregului său arsenal de submarine nucleare cu rachete balistice.

Tratatul include prevederi pentru verificarea și raportarea submarinele nucleare, lucru care implică furnizarea de informații precise și actualizate cu privire la stocurile de submarine nucleare, lansatoare de rachete și focoase nucleare, precum și accesul inspecției internaționale pentru a confirma aceste informații. În contextul geopolitic actual, însă, este greu de știut dacă acest tratat este sau nu respectat.


Avantajul submarinelor

 

„Când vorbim de submarine nucleare, trebuie să înțelegem că ne putem referi la două chestiuni: au propulsie nucleară și pot fi încărcate și cu ogive nucleare sau au un sistem de propulsie diesel sau electric, dar și acestea pot fi încărcate cu ogive nucleare. SUA și Rusia au constituit o triadă nucleară și pot lansa rachete nucleare pentru a lovi din aer, mare și pământ. Atu-ul submarinelor este că pot umbla pe sub calota glaciară, fără ca poziția lor să poată fi detectată, în ideea de a fi gata de să înceapă un posibil război nuclear generalizat. În condiții de război, submarinele merg pe baterii alimentate de reactoare nucleare ori de motoare diesel. Asta este filosofia militară din spatele submarinelor, de descurarajare a inamicului, pentru că pot executa lovituri fără să fie detectate. Acum poate fi montat armament nuclear pe orice structură, inclusiv camioane. Submarinele sunt redutabile, iar partea nucleară de luptă care nu poate fi detectată este cea mai importantă armă”, a declarat analistul militar Hari Bucur Marcu pentru Factual.ro

Așadar, nu există informații în sprijinul afirmațiilor utilizatorului Facebook, privind un „submarin încărcat cu sute de focoase nucleare”.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.