Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.05.2023
www.factual.ro
FALS – Cititoarele de carduri de pe RATB NU emit radiații periculoase

Într-o postare pe Facebook, în grupul STB (Societatea de Transport București), s-a făcut o plângere cum că aparatele pentru citit carduri din mijloacele de transport RATB emit radiații electromagnetice care sunt nocive pentru corpul uman.

*Captură ecran 19.05.2023

Conform site-ului Institutului Național de Sănătate Publică, energia radiațiilor electromagnetice neionizate nu este suficient de puternică pentru a rupe legăturile chimice din organismul uman și a genera ioni:

Este important să se diferențieze efectele biologice de cele asupra sănătății. Efectele biologice sunt reversibile și nu se cunoaște relevanța acestora în menținerea stării de sănătate a organismului. Singurele efecte stabilite științific se referă la expunerea pe termen scurt: stimularea nervoasă și musculară la câmpuri de joasă frecvență și efectele termice determinate de absorbția energiei de înaltă frecvență. Nu s-a evidențiat până în prezent niciun mecanism prin care câmpurile electromagnetice pot induce sau promova diferite tipuri de cancere, leucemii, afecțiuni cardiovasculare, depresii, afecțiuni neurodegenerative etc.

L-am contactat și pe fizicianul Ciprian Presură, pentru a analiza imaginile postate pe rețeaua de socializare. Cercetătorul apreciază că măsurătorile nu sunt făcute corect.

„Aparatul de măsurat radiațiile din videoclip indică prima dată 16mW/m2 (miliwati/m2), iar mai apoi 19mW/m2, care oricum sunt cu mult sub limita legală. Mai apoi, aparatul de măsurat radiațiile din videoclip este ținut la câțiva centimetri de aparat, lucru care din nou îl împiedică să măsoare valorile adevărate, dar, cu toate acestea, valorile indicate de aparat sunt normale și se întâlnesc în jurul nostru pretutindeni”. 

Așadar, postarea este falsă, deoarece expunerea la radiațiile electromagnetice emise de cititoarele de carduri nu este nocivă pentru organism și, oricum, este de regulă limitată (nu se stă în preajma lor pentru mult timp). În plus, aparatele electrocasnice din fiecare locuință emit radiații electromagnetice mult mai mari decât aceste cititoare. 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.