Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.09.2023
www.factual.ro
FALS – Comisia Europeană NU „pregătește” o nouă pandemie

Autoritățile pregătesc o nouă pandemie – este discursul promovat intens pe rețelele de socializare de unii conspiraționiști, convinși că un nou set de restricții și o altă campanie de vaccinare se pune la cale, în mod artificial, în birourile decizionale. Unul dintre susținătorii teoriei a publicat un clip video în care susține că se pregătește o „nouă plandemie”, de către Comisia Europeană.

Atenție mare la ceea ce vă spun în următoarele momente: Comisia Europeană a aprobat, în data de 1 septembrie 2023, a treia modificare a vaccinului împotriva Covid de la Pfizer. De ce?! Pentru că în această toamnă, Comisia Europeană obligă toate statele membre să înceapă o nouă campanie de vaccinare împotriva Covid. O nouă plandemie ni se pregătește și este absolut di-a-bo-lic ce va urma! Categoriile de persoane, care sunt grup țintă pentru această campanie de vaccinare din această toamnă, sunt următoarele: sugarii peste 6 luni, copiii peste 5 ani, adulții peste 60 de ani”. (Min 0:17)

*plandemie – utilizatorul Facebook utilizează termenul „plandemie”, în loc de pandemie. Este inspirat de o trilogie de videoclipuri care au ca temă teoria conspirației, produse de Mikki Willis, unul dintre promotorii dezinformărilor despre pandemia COVID-19.

Postarea are (până în 13 septembrie 2023) aproape 430.000 de vizualizări și mai mult de 5.000 de reacții din partea celorlalți utilizatori ai platformei de socializare.

Ce a anunțat CE în 1 septembrie?

Comisia Europeană a făcut un anunț, în 1 septembrie 2023, în care spune că a fost autorizată noua formă a vaccinului anti-COVID-19, adaptată la noile variante de virus în circulație, respectiv Comirnaty XBB.1.5, dezvoltată de BioNTech-Pfizer. 

Vaccinul a primit toate aprobările necesare din partea Agenției Europene a Medicamentelor. Potrivit specificațiilor anterioare, ale EMA și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), noul vaccin este recomandat pentru adulții și copiii cu vârsta de peste 5 ani care. Ei ar trebui să primească o singură doză, indiferent de istoricul vaccinării împotriva COVID-19.

Noul vaccin a fost dezvoltat pentru a viza varianta virusului denumită Omicron XBB, în conformitate cu recomandările Centrului European pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor (ECDC-EMA), precum și ale altor autorități internaționale de reglementare și ale Organizației Mondiale a Sănătății

De ce este nevoie de un alt vaccin?

Potrivit datelor prezentate de Agenția Europeană a Medicamentelor, acest vaccin conține molecule ARNm care au instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike a subvariantei Omicron XBB.1.5. Proteina spike este o proteină de pe suprafața virusului, de care acesta are nevoie pentru a pătrunde în celulele corpului. Este o componentă extrem de adaptabilă a virusului și poate suferi mutații genetice relativ ușor. Mutațiile proteinei spike îi pot afecta structura și funcția, lucru care joacă un rol important în capacitatea virusului de a se sustrage sistemului imunitar. Prin aceste mutații, virusul se „sustrage” tratamentelor și vaccinurilor, motiv pentru care și acestea trebuie actualizate periodic.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele lor vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteinele spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va activa apărarea naturală împotriva lor.

Este vaccinarea anti-covid obligatorie?

Nu, vaccinarea nu este obligatorie. Comisia Europeană le recomandă, totuși, tuturor persoanelor aflate în grupele de risc, să își administreze unul dintre vaccinurile aprobate în UE.

„Vaccinarea este instrumentul nostru cel mai eficient împotriva ambilor viruși (n.r. – SarsCov2 și virusul gripal) și, prin urmare, îi încurajez pe toți cei eligibili, în special pe cei mai vulnerabili, să urmeze recomandările științifice și să se vaccineze cât mai curând posibil”, a declarat, după aprobarea noii forme a vaccinului Pfizer, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară al CE.

Comisia Europeană a adoptat o strategie privind vaccinurile împotriva Covid-19 încă din 2020, fără să prevadă obligativitatea acestora. În noiembrie 2020, și Guvernul României a emis un cadrul legislativ pentru Strategia de vaccinare împotriva Covid-19. Vaccinările nu sunt obligatorii, nici potrivit strategiei și nici reglementărilor ulterioare. 

Pandemia de covid19 a fost declarată încheiată, ca urgență sanitară mondială, de către OMS, în mai 2023.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.