Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.07.2023
www.factual.ro
FALS | Comisia Europeană nu vrea să mai folosim bani cash

O postare Facebook din 29 iunie se intitulează „Comisia Europeană nu vrea să mai folosim bani cash! O să avem Euro digital”.

*Captură ecran 13.07.2023

În imagine apar George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și Cristian Terheș, europarlamentar și membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat (PNȚCD). Poza a fost făcută în 7 februarie 2023, când liderul AUR declara că eurodeputatul Cristian Terheș va conduce lista AUR la europarlamentarele din 2024, conform g4media.

Singura legătură dintre imagine și postarea de pe Facebook este că articolul aferent postării este bazat pe declarația lui Cristian Terheș de pe contul său de Facebook. 

Acesta susține că „folosirea cash-ului, de la momentul intrării în vigoare a acestei legi, va fi un privilegiu pe care birocrația europeană te lasă ÎNCĂ să-l exerciți, până când decide să ți-l revoce. E imperativ ca în 2024 să alegem conservatori patrioți în Parlamentul European care să oprească aceste nebunii totalitare promovate de Ursula von der Leyen”. 

Pe 28 iunie, Comisia Europeană „a înaintat două propuneri pentru a se asigura că cetățenii și întreprinderile pot continua să acceseze și să plătească folosind bancnote și monede euro în întreaga zonă euro și pentru a stabili un cadru pentru o posibilă formă digitală a monedei euro pe care Banca Centrală Europeană o poate emite în viitor, drept o completare a numerarului. Comisia a propus două seturi de măsuri pentru a se asigura că oamenii au ambele opțiuni de plată, atât cash cât și digital atunci când vor să plătească cu banii băncii centrale”.

Despre moneda euro digitală, Comisia Europeană spune că „Euro digital ar oferi consumatorilor o soluție alternativă de plată la nivel european, pe lângă opțiunile care există astăzi. Asta înseamnă mai multe opțiuni pentru consumatori și un rol internațional mai puternic pentru moneda euro. Asemenea banilor lichizi de astăzi, euro digital ar fi disponibil alături de mijloacele private de plată naționale și internaționale existente, precum cardurile sau aplicațiile. Ar funcționa ca un portofel digital. Oamenii și întreprinderile ar putea plăti cu euro digital oricând și oriunde în zona euro”.

Concluzie

Comisia Europeană NU a declarat nicăieri că se interzice plata cash în favoarea unei posibile monede euro digitale. Implementarea acestei monede digitale nu va afecta cu nimic metodele de plată deja existente.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.