Dezinformări rețele sociale
Data postării: 09.02.2023
www.factual.ro
FALS | Cutremurul din Turcia ar fi fost generat de sistemele HAARP

O teorie conspiraționistă circulă pe rețelele de socializare, în urma cutremurului devastator care a avut loc în zona Turciei și Siriei, în 6 februarie 2023. Mai mulți utilizatori sunt convinși că acest cutremur nu s-a produs natural, ci a fost cauzat de sistemele de antene de înaltă frecvență HAARP. Potrivit unei postări din România, managerii HAARP ar fi primit ordin să determine un cutremur în Turcia, pentru că liderul de la Ankara l-ar fi supărat pe fostul președinte al Israelului, Shimon Peres și pe președintele Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, la întrunirea de la Davos.

Disputa a avut loc la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, acolo unde președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a avut un discurs tăios la adresa lui Shimon Peres. Postarea susține, în mod FALS, că filmarea este din ianuarie 2023. În realitate, este un discurs din 2009, care poate fi regăsit în arhivele online.

Anul acesta, Recep Erdogan NU a fost prezent la Davos. Turcia a fost reprezentată, potrivit listelor oficiale, de Ali Babacan, liderul Partidului Democrației și Progresului (DEVA).

Ce sunt sistemele HAARP? Pot acestea genera cutremure?

HAARP este cel mai puternic transmițător de mare putere și de înaltă frecvență din lume pentru studiul ionosferei. Instrumentul de cercetare ionosferică poate fi folosit pentru a excita temporar o zonă limitată a ionosferei, pentru studii științifice. HAARP se compune dintr-o suită sofisticată de instrumente științifice și de diagnosticare, care poate fi folosită pentru a observa procesele care au loc în regiunea cercetată. Așadar, antenele HAARP sunt capabile să determine unde care să perturbeze temporar o zonă limitată dintre atmosfera terestră și spațiul cosmic.

*Foto: HAARP

Antenele sunt instalate în Alaska (SUA) și sunt gestionate de Universitatea Alaska Fairbanks.

Nu există niciun fel de dovadă științifică potrivit căreia sistemele HAARP ar putea perturba activitatea scoarței terestre. Sistemul de antene este construit pentru a genera reacții în ionosferă, zonă aflată chiar la limita atmosferei terestre, la aproximativ 100 de kilometri distanță de suprafața terestră.

Ștefan Marincea, cercetător științific superior gradul I și fost director al Institutul Geologic al României, specializat în mineralogie, cristalografie și geochimie, a explicat, pentru Factual.ro:

Povestea cu manipularea plăcilor tectonice e o fantasmagorie grosolană. Nu există așa ceva nici măcar în teorie. Cutremurele care se produc pe faliile transformante, cum sunt cele două – Nord si Est Anatoliană – sunt în general cu hipocentre puțin adânci.  

Scara Richter este o scara logaritmică a magnitudinilor care a fost concepută în 1935. 

Tot ce este cutremur devastator are peste 7 grade pe scara Richter. Între 1939 și 1999, în această regiune au fost nouă cutremure peste 7 grade. Falia Est Anatoliană, unde s-au petrecut acum seismele, a stat relativ liniștită și din cauza asta au și construit fără să se țină cont de un risc seismic corespunzător, în condițiile în care, în Turcia, disciplina în construcții nu excelează. Acum, hipocentrele au fost puțin adânci și nu se știe exact unde s-a produs ruperea. Vorbim de adâncimi de circa 20 de kilometri, în condițiile în care la noi, în Vrancea, când au loc seisme, rupturile sunt la sute de kilometri adâncime și pot provoca distrugeri la sute de kilometri de epicentru. Așa s-a întâmplat în 1977, când Zimnicea a fost cel mai afectat oraș, în timp ce în Focșani nu a avut mult de suferit.

Foto: Financial Times

Falia aceasta este una transformantă, iar Turcia trebuie să se aștepte și la alte evenimente. Bineînțeles, nimeni nu știe când vor avea loc cu exactitate”, explică cercetătorul Ștefan Marincea.

Retorica privind instalațiile HAARP este folosită, de regulă, de conspiraționiști, în contextul negării schimbărilor climatice.

Teoriile au fost preluate inclusiv de președintele Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, în 2011, în perioada în care Teheranul era supus sancțiunilor internaționale din cauza programului național nuclear. 

Emisiile de radiație electromagnetică de la astfel de radare sau de la HAARP nu produc modificări ale proprietăților atmosferei și deci nu au cum să ducă la creșteri de temperaturi la scară regională sau la modificări ale regimului precipitațiilor. Singurul mod prin care putem interveni activ în atmosferă sunt programele Antigrindină, dar aici vorbim de efecte foarte locale și care nu pot influența clima. Noi, oamenii, suntem de vină pentru aceste schimbări climatice și nu “instalațiile GeoClimatice”, explică Bogdan Antonescu, cercetător științific la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică.

Foto copertă: Nature

SEO optimized by sem.ro SEO agency.