Dezinformări rețele sociale
Data postării: 20.10.2023
www.factual.ro
FALS | Data de expirare de pe noile cărți de identitate și sfârșitul omenirii

Un utilizator Facebook a publicat un mesaj prin care sugerează că termenul de expirare de pe noile cărți de identitate cu cip ascunde motive oculte.

„intreb : de ce toate CI-urile expira in 2030-2031? Răspunde Catrina Ludwig Pentru ca au fost facute de oculta sub supraveghere patriotica.Adica …si prin asta ,(daca reusiti sa observati ) … va veti da seama ca oculta avea o agenda … sa termine omenirea pana in 2030. Dar apuca ? Nu este in coma acum ? Toate punctele din acea agenda 2030 sunt rasturnate de patrioti…pacalind satanistii ca punctele lor sunt respectate… Cartea de identitate si certificatul de nastere SE VOR SCHIMBA TOATE . Omul nu trebuie redus la un numar …care apoi intra in tranzactionare la bursa de valori …ca oricare obiect sau produs (aur ,argint ,petrol etc ) Omul este fiinta vie ,suverana si trebuia sa aiba doar nume ,atat .”

Ce se întâmplă cu cărțile de identitate?

Buletinele care se eliberează acum se află în circulație din 1997 și nu mai oferă în prezent securitatea cerută de normele aflate în vigoare. Astfel, ele vor expira în 2030-2031, deoarece regulamentul Uniunii Europene a fost modificat, astfel încât să fie introduse noile cărți de identitate, cu cip.

Postarea verificată se referă la cărțile de identitate fără cip, care au acest termen de expirare

Parlamentul European a adoptat, în 2019, un regulament privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere. Potrivit regulamentului, țările membre trebuiau să înceapă să emită cărți de identitate electronice, începând cu anul 2021. Conform Regulamentului (UE) 2019/1157 al Parlamentului European, „cărțile de identitate care nu îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 3 încetează să fie valabile la data expirării lor sau la termenul de 3 august 2031, oricare dintre aceste date survine mai întâi”.

Cerințele stipulate sunt: documentele trebuie să poarte titlul de „Carte de identitate” și codul de țară al statului membru, format din două litere, tipărit pe partea din față, într-un chenar albastru și înconjurat de un cerc format din 12 stele galbene. De asemenea, noile cărți de identitate trebuie să aibă un suport de stocare de înaltă securitate, conținând o imagine a titularului cărții și două amprente digitale. Suportul de stocare trebuie să aibă capacitate suficientă pentru a garanta siguranța datelor personale.

Astfel, în 2021, România a dat start unui proiect-pilot de eliberare a cărților de identitate cu cip, în județul Cluj, iar cetățenii trebuiau să plătească 67 de lei pentru eliberarea noului buletin. Până la finalul acestui an, Ministerul de Interne va începe eliberarea noilor cărți de identitate și le poate solicita oricine.

Începând cu anul viitor, noile buletine electronice vor fi gratuite, costurile fiind acoperite din cei 200 de milioane de euro pe care Guvernul României îi primește prin PNRR. 

Totodată, noua carte de identitate NU este obligatorie. Românii pot rămâne la varianta clasică a cărții de identitate, însă aceasta va fi valabilă doar pe teritoriul României, conform Ordonanței de urgență nr. 97 din 14 iulie 2005.SEO optimized by sem.ro SEO agency.