Dezinformări rețele sociale
Data postării: 18.05.2023
www.factual.ro
FALS | Depozit de muniții NATO de muniții bombardat de armata Rusiei

Un utilizator Facebook prezintă cu o explozie masivă la ceea ce pare a fi un depozit de armament. În comentariul care însoțește imaginile, susține că depozitul aparținea NATO și a fost distrus de rachetele rușilor.

BREAKING NEWS! Cea mai mare explozie de la începutul războiului! Putin a bubuit un depozit de muniție NATO”  este textul însoțește video-ul. 

Apoi, utilizatorul susține că: A avut loc o explozie colosală la un depozit de muniție NATO. S-au gândit isteții de la NATO, facem depozitul în vestul Ucrainei, și acolo o să fie ferit de mâna lungă a rușilor. Numai că, ghinion. Să vedem despre ce este vorba”. 

Utilizatorul Facebook prezintă în continuare o filmare cu o explozie puternică. În comentariul ce însoțește imaginile, acesta susține că distrugerea depozitului va fi motiv de amânare a contraofensivei Ucrainei dar și că acolo ard, de fapt, și banii contribuabililor români.

Explozia masivă este reală, dar filmul prezentat de utilizatorul Facebook a apărut pe Twitter pe 13 mai. Este vorba de un atac cu drone al rușilor asupra orașului Khmelnytskyi. Primarul orașului a confirmat pe Telegram că atacul rușilor a afectat infrastructură critică dar nu a confirmat că e vorba de un depozit de muniție. Au fost rănite 21 de persoane.

Informația că a fost vorba de un depozit de muniție a venit de la Ministerul Rus al Apărării, citat de Newsweek

Factual.ro a înrebat NATO dacă a existat un depozit de muniție al alianței în orașul Khmelnytskyi din Ucraina care ar fi fost distrus de un atac cu drone. Iar răspunsul a venit clar:

Aceasta este o afirmație complet falsă. NATO nu are nici trupe, nici depozite de echipamente în Ucraina”. 

Afirmațiile făcute de utilizatorul Facebook sunt false. NATO nu deține și nu a deținut depozite de muniție pe teritoriul Ucrainei. Mai mult, nu există nicio confirmare oficială din partea ucrainenilor că explozia ar fi fost la un depozit de muniție.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.