Dezinformări rețele sociale
Data postării: 02.01.2024
www.factual.ro
FALS | Despre interzicerea încălzirii cu lemne

Într-un video publicat pe Facebook, un utilizator susține că vom muri de frig. Filmarea este făcută dintr-o mașină și are ca fundal audio următorul mesaj:

„Anunț șoc, făcut chiar de consilierul guvernatorului Băncii Naționale. Românii nu vor mai avea voie să se încălzească cu lemne, din cauză că Uniunea Europeană ne va interzice acest lucru, a declarat Adrian Vasilescu în fața națiunii.

Acest lucru ar însemna un dezastru pentru jumătate dintre români. 3.5 milioane de gospodării din țara noastră se încălzesc cu lemne, conform Institutului Național de Statistică”.

Iniţial, același videoclip a fost postat de contul „@beny_lux_official”, unde a strâns peste 1.700 de comentarii. Același utilizator a distribuit mai multe teorii conspiraţioniste (exemple aici şi aici).


UE și încălzirea cu lemne


Informaţia potrivit căreia Uniunea Europeană ne-ar interzice încălzirea cu lemne a fost vehiculată în 20212022 şi î la finalul lui 2023.

Probabil, pentru a da legitimitate afirmației, creatorul videoclipului s-a folosit de numele lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Am încercat să identificăm declarația acestuia în mass media, însă singurele locuri unde am găsit exact aceeași declarație sunt două articole publicate la finalul lui 2021 (unul publicat pe site-ul Capital, altul într-un ziar local din Galați) și într-un video de pe canalul de Youtube al Antena 3 Vâlcea.

Comisia Europeană a instituit Pactul Verde European, set de propuneri menit să adapteze politicile UE în domeniul climei, energiei, transporturilor și fiscalității, pentru a reduce cu cel puțin 55%, până în 2030, emisiile nete de gaze cu efect de seră. Astfel, UE a aprobat Programul LIFE – CLEAN HEAT, care urmăreşte reducerea particulelor dăunătoare (funingine şi carbon negru) cauzate de arderea lemnului, cu aproximativ 15-20%.

După cum am arătat și într-o verificare anterioară, zvonistica privind interzicerea încălzirii cu lemne a apărut la finalul lui 2021, fiind declanșată de un politician și pe fondul Planul Național de Redresare și Reziliență.

În acel an, Reprezentanța Comisiei Europene la București a transmis„nu există nicio dispoziție specifică în PNRR care să oblige autoritățile române să impună interzicerea încălzirii pe bază de lemne”.

 

 

 

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.