Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.07.2023
www.factual.ro
FALS | Discurs antimigraționist despre presupusa înlocuire a populației albe din UE

Un video distribuit pe Facebook îl prezintă pe Hans-Georg Maassen, politician german, vorbind despre planul UE de a extermina rasa albă, prin migraţia accentuată.

*Captură ecran 17.07.2023

Iniţial, clipul video a fost postat pe canalul de Telegram „Veritas Necenzurat”, unde sunt postate numeroase mesaje conspiraționiste, pe diverse teme (globalism, antivaccinism, negaționism climatic etc.).

De unde a pornit teoria înlocuirii populației albe?

Conceptul „genocidul rasei albe” nu este un subiect nou în mediul online, pornind de la ideologii precum Planul Kalergi sau Marea Înlocuire. Ambele teorii conspiraţioniste de extremă dreaptă vorbesc despre înlocuirea treptată a populaţiei albe europene cu alte rase (în special arabi, musulmani) prin imigrație în masă, cu sprijinul elitelor globale. Discursul a fost promovat sau adoptat de politicieni de dreapta din întreaga lume. Spre exemplu, publicația de fact-checking PolitiFact a catalogat drept „falsă” o postare TikTok realizată de un fost europarlamentar britanic, care prezintă detaliat „Conspirația Kalergi”.

De regulă, teoriile menţionate sunt promovate de politicieni sau grupuri din Europa care susţin principii de extremă dreapta, fundamentalist-religioase, naţionaliste și suveraniste. În 2022, premierul italian Giorgia Meloni a vorbit și ea despre aşa-zisul „plan de înlocuire etnică” a cetățenilor europeni, iar primul-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a apreciat că, din cauza migraţiei, ţările europene nu mai sunt naţiuni, ci doar un conglomerat de popoare.

Mai multe organizaţii non-guvernamentale au tras un semnal de alarmă cu privire la implicațiile promovării acestor discursuri, profund împotriva drepturilor omului. Potrivit Southern Poverty Law Center (organizație pentru drepturi civile), naționaliștii îl citează greșit pe Coudenhove-Kalergi (părintele ideologiei) pentru a sublinia legătura dintre politicile pro-migrație UE şi distrugerea popoarelor albe.

Cine este politicianul din videoclip?

Hans-Georg Maassen este un politician german, avocat şi fost președinte al Oficiului Federal pentru Protecția Constituției (BfV), serviciul german de informații interne. Acesta a fost afiliat partidului Uniunea Creştin Democrată (CDU, formaţiune politică de centru-dreapta).

Maassen este cunoscut pentru afirmaţiile cu tentă rasistă. Din acest motiv, la începutul anului, liderii CDU au decis excluderea lui din partid, deoarece a susţinut că politicile moderne urmăresc eliminarea populaţiei albe din Germania, relatează Associated Press. În 2018, politicianul a fost demis din funcția de preşedinte al serviciului de informații interne BfV, pe fondul negării existenţei unor acţiuni violente exercitate împotriva migranţilor din Chemnitz, Saxonia. Publicaţia Der Tagesspiegel a realizat chiar o cronologie a comentariilor rasiste făcute de Maassen. 

Fragmentul video postat de utilizatorul Facebook face parte dintr-un interviu (min. 12:10) acordat de Hans-Georg Maassen postului TV Berlin în februarie 2023, când membrii CDU dezbăteau excluderea sa din partid.

Cum gestionează Uniunea Europeană migraţia?

Migrația are cauze multiple, începând cu securitatea din interiorul granițelor de origine, demografia, protecţia drepturilor omului, până la sărăcie și schimbări climatice. În ianuarie 2021, totalul persoanelor non-europene cu reședința stabilită în statele membre era de 23,7 milioane, însă această cifră reprezintă doar 5,3% din populația UE.

În ultimii ani, milioane de oameni au fugit în Europa din cauza conflictelor și persecuțiilor din țara de origine. Dintre cei 384.245 de solicitanți de azil cărora li s-a acordat protecție în 2022, peste un sfert au provenit din Siria, țară devastată de război, urmată de Afganistan și Venezuela.

De la apogeul crizei migrației din 2015, Uniunea Europeană pune în aplicare măsuri cu scopul de a îmbunătăți controlul asupra frontierelor externe și fluxurilor de migrație. În 8 iunie 2023, Consiliul a adoptat două norme esențiale în materie de azil și migrație: Regulamentul privind procedura de azil (RPA) şi Regulamentul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație (AMMR)

Cu privire la identificarea activităţilor ilicite, UE a instituit, la Europol, Centrul european privind introducerea ilegală de migranți (EMSC), pentru a ajuta statele membre să combată cu fermitate acest fenomen. 

Prin urmare, postarea distribuită de utilizatorul Facebook este falsă și are puternice accente de extremă dreapta, împotriva drepturilor omului. Migrația este un fenomen care ține de realități politico-sociale complexe și nu un fenomen controlat de autoritățile europene, în sensul potențării lui. UE are diverse regulamente prin care încearcă să controleze, fără să încalce anumite drepturi, fenomenul migraționist.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.