Dezinformări rețele sociale
Data postării: 31.01.2024
www.factual.ro
FALS | Documentarul The Fall of the Caballa, colecție de teorii conspiraționiste

Un utilizator Facebook a postat un colaj de imagini intitulat The Fall of the Caballa, în care sunt prezentate mai multe teorii ale conspirației. Este afirmat, printre altele, că mercurul le este injectat în cantități mari copiilor (02:51), că guvernele au recunoscut existența „chemtrails” sub denumirea de „aerosoli de geoinginerie” (03:15) și că elitele consumă adrenocrom din sângele copiilor pe care îi maltratează pentru a-şi păstra tinereţea (02:02:08) etc.

Colajul de imagini postat de utilizatorul Facebook este realizat de Cyntha Koeter şi Janet Ossebaad din Olanda.

În postarea în limba română se afirmă că una dintre autoare „a fost găsită sinucisă”, sugerând un posibil asasinat. Recent, Cyntha Koeter a anunţat că partenera ei a decedat în data de 16 noiembrie 2023 în urma unei supradoze de medicamente. Cele două persoane administrau un blog în care îşi expuneau teoriile conspiraţioniste pe care le vehiculau. Potrivit prezentării, colajul de imagini poartă denumirea „The Fall of the Cabala” şi reprezintă „cercetările lor asupra Cabalei, guvernelor din umbră, plus identitatea și scopul lui Q”.


Potrivit unui suport de curs realizat de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), „Teoriile conspirației încearcă să explice evenimentele tulburătoare ca rezultat al acțiunilor unui grup restrâns și puternic care colaborează pentru a promova o agendă sinistră”.

Factual.ro a publicat mai multe articole despre teoriile conspiraţiei. Ele pot fi accesate aici.


Mercurul și vaccinurile


 

La minutul 02:51 se afirmă că: „Trăim într-o lume în care mercurul este considerat extrem de toxic, dar nu şi atunci când este injectat copiilor în cantităţi enorme”.

Mercurul este un element chimic care poate exista sub forma unor compuşi organici sau anorganici. În formă anorganică poate fi găsit în minerale. În formă organică, mercurul se poate combina cu organisme microscopice şi poartă denumirea de Metilmercurul. Este cel mai comun compus organic de mercur găsit în mediu și este foarte toxic.

În urma analizelor medicale, concentraţiile de mercur pot fi depistate în probele de sânge sau urină. Potrivit ghidurilor medicale adoptate de SUA, atunci când concentraţia de mercur din sânge depășește 5 ng/mL (nanograme pe mililitru), iar în urina este depăşită valoarea de 20 ng/ml trebuie anunţat Departamentul de Stat al Sănătăţii.

În produsul video The Fall of the Caballa se afirmă că Agenţia de Protecţie a Mediului din SUA (EPA) cataloghează un lichid care conţine o concentraţie de 200 de părţi de mercur/miliard de drept deșeu periculos. Însă, o doză de vaccin care conţine o concentraţie 0.5 mililitri mercur la o cantitate cuprinsă între 0.2 ml şi 0.5 ml de vaccin nu cauzează otrăvire.

Însă, vaccinurile NU conțin mercur. Lista ingredientelor poate fi consultată aici. Deasemenea, cantităţile de vaccin cuprinse într-o doză pot fi consultate aici sau aici.

Captura foto: The Fall of the Caballa

În cantităţi extrem de mici, mercurul poate fi prezent în organismul uman, fără a exista riscul de otrăvire.

Potrivit unui studiu s-a stabilit intervalul normal de concentrație de mercur să fie de 4,6 μg/L (micrograme per litru, n.red.) și 4,0 nmol (nanomolecule, n.red.) mercur per mmol (milimolecule, n.red.) de creatinină pentru mercurul din sânge și, respectiv, mercurul din urină, care sunt a 95-a percentila la adulții normali. Studiul respectiv sugerează că limita de siguranţă pentru mercur cu privire la sursele de expunere, cum ar fi expunerea profesională sau ingestia de alimente să fie de 10,0 μg/L și 19,8 nmol Hg per mmol de creatinină, pentru mercurul din sânge și, respectiv, mercurul din urină.

Nivelul de concentrație care justifică intervenții clinice a fost propus să fie de 40,0 μg/L pentru urină sau mai mare pentru nivelul de mercur din sânge.


Chemtrails nu există


 

Urmele de condensare din atmosferă se cheamă contrails și sunt lăsate de avioanele cu reacţie. Acestea nu sunt folosite la controlul sau exterminarea populaţiei.

„Desigur, aţi auzit de chemtrails. Negate de guverne mult timp, au fost recunoscute recent şi declarate aerosoli de geoinginerie pulverizaţi în atmosferă pentru a ne proteja de încălzirea globală. Ceea ce mă face însă să mă îndoiesc este că pulverizează metale grele care ajung în creierul nostru”, se susţine în cadrul colajului video.

Factual.ro a publicat deja mai multe articole în care este explicat fenomenul la care se face referire mai sus şi care, de fapt, poartă denumirea de „contrails”.

Pentru apariţia acestor urme de vapori în atmosferă este necesar ca aerul trebuie să fie suficient de rece pentru ca apa să înghețe, motiv pentru care de obicei apar doar peste anumite altitudini – de obicei peste 6 km.

Cercetătorii arată că în aerul limpede, fără nori, contrailele dispar rapid, deoarece aerul ambiental uscat face ca particulele de gheață să se sublimeze (trecerea de la starea solidă la starea gazoasă). Dar, dacă atmosfera este umedă, particulele de gheață nu se pot sublima și urmele de condensare pot persista mult mai mult timp.


Geoingineria și urmele din atmosferă


Nu există date publice care să poată sta la baza afirmaţiei potrivit căreia guvernele ar fi recunoscut că, de fapt „chemtrails”-urile ar fi, de fapt, „aerosoli de geoinginerie” care sunt pulverizaţi în atmosferă.

Există o serie de studii teoretice (vezi mai multe detalii aici sau aici) prin care se crede că o posibilitate de a încetini încălzirea globală ar putea fi pulverizarea în atmosferă de diverşi compuşi.

O abordare propune utilizarea tehnologiilor care ar crește reflectanța care intră radiației solare reducând astfel efectul de încălzire al luminii solare asupra suprafeței Pământului și a atmosferei.

O altă abordare de geoinginerie propune eliminarea dioxidului de carbon din aer și stocarea acestuia în zone în care nu poate interacționa cu atmosfera Pământului. La nivel teoretic se crede că această abordare ar putea contracara atât creșterea temperaturilor, cât și creșterea nivelului de dioxid de carbon.

Există unele discuții despre nivelul de poluare a emisiilor generate de motoarele avioanelor cu reacţie şi efectele asupra climei lumii, dar aceasta nu este o manipulare deliberată și, prin urmare, nu se poate discuta despre geoinginerie în această situaţie sau despre controlul deliberat al populaţiei.


Adrenocromul nu prelungeştea tinereţea sau viaţa


 

O altă afirmaţie din cadrul acestui colaj de idei conspiraţioniste se referă la o elită mondială a cărei membri ucid copii din care extrag adrenocrom, o substanţă care le-ar asigura o tinereţe prelungită. În imaginile care însoţesc explicaţiile din documentar sunt prezentaţi actori celebri, cum ar fi Johnny Depp, sau milionari celebri, cum ar fi Mark Zuckerberg.

„Sângele copiilor, puternic traumatizaţi înainte de a muri, conţine adrenocrom, un compus natural produs de glanda pineală. Adrenocromul este cel mai apreciat drog din lume”, se afirmă în cadrul colajului

Această teorie conspiraţionistă a fost promovată de membrii grupării QAnon, un grup din SUA care îl susţine pe Donald Trump (și pentru care autoarele își arată susținerea și în așa-zisul documentar Fall of the Caballa).

Adrenocromul este un compus chimic instabil format prin oxidarea epinefrinei, cunoscută și sub denumirea de adrenalină. Denumirea este o combinație a cuvintelor adrenalină, referindu-se la sursa sa și crom, referindu-se la faptul că are o culoare violet.

Însă, rolul acestei substanţe nu are nicio legătură cu întinerirea organismului uman.

Există studii asupra efectului acestei substanțe (vezi aici sau aici) însă nu există nicio informație științifică despre faptul că ar prelungi viața sau ar menține tinerețea mai mult timp.

Substanța a fost descoperită în anul 1856, de către medicul francez Alfred Vulpian. În anii 1950, psihiatrii canadieni Abram Hoffer și Humphry Osmond au observat că adrenocromul poate induce simptome de schizofrenie și au susținut că substanța ar putea produce halucinații.

Filmul mai vorbește și despre un fenomen generalizat al pedofiliei printre starurile americane. În 2016, apărut teoria conspiraționistă Pizza Gate pliată pe pe scenariul filmului „Fear and Loathing in Las Vegas”. Ulterior această idee a fost preluată de mișcarea QAnon.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.