Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.07.2023
www.factual.ro
FALS | El Niño în Europa

„Fenomenul El Nino s-a declanşat, vine infernul meteo, căldura extremă face deja ravagii în Europa ->> vezi in comentarii

Nici România nu va fi ocolită de extreme climatice, veşti teribile de la meteorologi pentru ţara noastră –> vezi in comentarii

Vezi cum se schimbă temperatura medie din zona ta. 𝗗𝗲𝘀𝗰𝗼𝗽𝗲𝗿ă 𝗶𝗻𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮ţ𝗶𝗶 𝗱𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗰𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶𝗲” este mesajul postat pe pagina de Facebook Sunt Gospodina.

Postarea face trimitere la un articol publicat de site-ul Știrile zilei, despre El Niño, un fenomen climatic natural marcat de temperaturi mai ridicate la suprafața oceanelor, în centrul și estul Oceanului Pacific, care apare în medie la fiecare 2-7 ani, și preia informații incomplete de pe pagina oficială Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA), fără să specifice că fenomenul se va intensifica în lunile de iarnă.

Conform MetOffice, serviciul meteorologic național pentru Marea Britanie, fenomenul se manifestă prin încălzirea temperaturii de la suprafața oceanelor și este oficial declarat atunci când temperatura Pacificului tropical estic crește cu 0,5 grade C. 

Conform agenției NOAA, intensitatea fenomenului în Statele Unite ale Americii este mai slabă în lunile de vară și începe să fie resimțită la sfârșitul toamnei până în primăvară cu condiții meteorologice mai umede decât de obicei în unele zone și condiții mai uscate în nord-vestul Pacificului și în Ohio Valley. De asemenea, există șanse ca în partea de nord a țării să fie temperaturi mai ridicate.

The Guardian arată că Europa nu va fi puternic afectată, însă El Niño poate aduce mai multe ploi în sudul continentului și condiții mai uscate și mai reci în nord în timpul iernii. 

Efectele asupra României „sunt extrem de reduse”, explică Bogdan Antonescu- cercetător în fizica atmosferei. 

 „El Niño nu înseamnă ‘infern meteo’ sau ‘călduri extreme’. El Niño este un fenomen care are drept cauză interacțiunea din ocean și atmosferă. Este un eveniment de teleconexiune ceea ce înseamnă că ceea ce se întâmplă local în regiunea de est a Pacificului tropical are efecte la scară globală. Pentru Europa, studiile științifice au arătat că El Niño poate duce la o creștere mică a temperaturilor din timpul verii și la o ușoară răcire în special în nordul Europei în timpul iernii. ‘Căldurile extreme’ pe care le observăm în timpul verii, în special în ultimii ani, țin de variabilitatea naturală (perioadele cu valuri de căldură apare în mod normal/natural în atmosferă) peste care se adaugă semnalul schimbărilor climatice. Ultimul raport IPCC din 2021 arată foarte clar că valurile de căldură la nivel global sunt din ce în ce mai frecvente, mai intense și au o durată mai mare.” a mai spus acesta.

Aceste schimbări climatice nu sunt naturale, ci sunt cauzate de activitățile umane. Emisiile de gaze cu efect de seră (GES) au și ele un impact major asupra acestor schimbări fiind generate de utilizarea combustibililor fosili (petrol, cărbune, gaze), dar și de schimbarea utilizării suprafețelor (defrișări, afectarea zonelor umede, acoperirea solurilor cu infrastructuri). Schimbările climatice au afectat deja întregul glob și modifică mediile climatice dar și frecvența și intensitatea evenimentelor extreme urmând să se declanșeze tot mai multe valuri de căldură, chiar și canicule, precipitații intense, secete. Toate aceste manifestări sunt devastatoare pentru ecosistem și chiar pentru sănătatea umană.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.