Dezinformări rețele sociale
Data postării: 04.08.2022
www.factual.ro
FALS | Elitele pregătesc noua pandemie

Analizăm o postare a jurnalistului Dragoș Bistriceanu, de la RTV, care, sub titlul Elitele pregătesc o nouă pandemie, prezintă un montaj video realizat din declarații ale unor oameni de stat, afaceriști și reprezentanți ai Organizației Mondiale a Sănătății, combinate cu comentariile sale, prin care încearcă să inducă ideea că epidemia de variola maimuței este una dirijată și pusă la punct mai demult.

Manipularea și înspăimântarea populației! O societate dominată de frică este o societate ușor de controlat! Priviți și distribuiți acest material!

Postarea a adunat în 4 zile mai mult de jumătate de milion de vizualizări, 10.000 de redistribuiri și aproape 2.000 de comentarii.

Autorul postării folosește, în montajul său video, declarații scoase din context ale președintelui american Joe Biden, ale omului de afaceri Bill Gates, ale președintelului OMS și ale altor oficiali ai organizației, pentru a da greutate demonstrației sale, dar și pentru a alimenta teoria conspirației conform căreia guvernele și miliardarii lumii încearcă să impună o nouă ordine mondială.

Declarațiile lui Biden și scoaterea din context

Declarația președintelui american, folosită în montajul video, a fost făcută pe 21 iunie 2022, la Casa Albă, după o vizită la un centru de vaccinare pentru copii. Fraza, devenită încă de atunci virală, „ne trebuie mai mulți bani pentru a pregăti o nouă pandemie, pentru că va fi o nouă pandemie”, a fost scoasă din context și folosită în susținerea teoriei conspirației. La fel cum a procedat și Dragoș Bistriceanu.

În fapt, Biden a răspuns unui reporter care a întrebat dacă stocul de vaccinuri pentru copii e suficient sau va fi nevoie de mai mulți bani. Răspunsul lui Joe Biden a fost despre pregătirea pentru o nouă pandemie, în condițiile în care actuala pandemie de Covid nu a fost gestionată așa cum trebuia. 

În original:

“Well, we’ll get through at least this year. We do need more money”

But we don’t just need more money for vaccines for children, eventually; we need more money to plan for the second pandemic.

There’s going to be another pandemic. We have to think ahead. And that’s not something the last outfit did very well.

That’s something we’ve been doing fairly well. That’s why we need the money.” –

(Trad.: “Ei bine, vom reuși, cel puțin anul acesta. Avem nevoie de mai mulți bani.  Dar nu avem nevoie doar de mai mulți bani pentru vaccinuri pentru copii; avem nevoie de mai mulți bani pentru a ne organiza pentru o a doua pandemie. Pentru că va fi o altă pandemie. Trebuie să ne pregătim în avans. Ceea ce nu am făcut până acum foarte bine. Am făcut aproape bine. De aceea avem nevoie de bani”)

Interesul pentru Bill Gates pentru pandemii, interpretat malițios

Autorul postării a decupat și o declarație a lui Bill Gates făcută pentru Veritasium, în care omul de afaceri a răspuns la întrebarea – Covid-19 ar putea fi ultima pandemie? În răspunsul său, Gates a vorbit despre iminenta apariție a unor noii viruși care pot duce la pandemii, din interacțiunea omului cu animalele și despre nevoia de a pregăti mai bine reacția globală la o astfel de amenințare.

Imediat după izbucnirea epidemiei de Covid19, Bill Gates a fost unul dintre subiecții preferați ai teoriilor conspirației, fiind acuzat că dorește micro-ciparea populației planetei prin intermediul vaccinurilor sau chiar că este unul dintre artizanii pandemiei.

Și după apariția primelor cazuri de variola maimuței în Europa, conspiraționiștii au găsit în declarațiile lui Gates o referire la această boală făcută în toamna lui 2021. La aceeași declarație face referire și Dragoș Bistriceanu în postarea sa.

Bill Gates a vorbit în repetate rânduri în ultimul an despre o nouă pandemie. Și a pronunțat de mai multe ori cuvântul variolă. –  Dragoș Bistriceanu

În realitate, conform analizei făcute de jurnaliștii de la Politifact, Bill Gates a făcut referire la variola în noiembrie 2021, în timpul unui interviu pentru Exchange Policy. Bill Gates a avertizat guvernele că ar trebui să se pregătească pentru viitoarele pandemii și posibile atacuri teroriste cu virusul variolei.

„Ce se întâmplă dacă un bioterorist lansează variola în 10 aeroporturi? Cum ar răspunde lumea la asta? Există epidemii cauzate în mod natural și epidemii cauzate de bioterorism care ar putea fi chiar mult mai rele decât ceea ce am experimentat astăzi”, a declarat atunci Bill Gates.

Simularea epidemiei 

Autorul postării aduce în susținerea teoriei sale și dovada unui studiu al, susține acesta, Fundației Gates, o simulare a unei epidemii cu variola maimuței, făcută în 2021.

Studiul la care face referire autorul postării nu a fost însă realizat de Fundația Gates ci de o alta, Nuclear Threat Initiative (NTI), o organizație non-profit care luptă pentru reducerea și prevenirea amenințărilor nucleare și biologice. Scenariul este unul ficțional și a fost prezentat la Conferința pe teme de securitate de la Munchen, dar a generat o serie de teorii ale conspirației, analizate și demontate de jurnaliștii de la Reuters. Aceștia au demonstrat că simularea prezentată la Munchen nu e o dovadă că epidemia cu variola maimuței a fost premeditată.

Pe de altă parte, în mai 2022 au fost semnalate primele cazuri de variola maimuței în Europa. OMS vorbea, însă, în rapoartele sale, despre această boală încă de la începutul anului, după izbucnirea unor focare în Africa. De la începutul anului și până la 31 martie, OMS raportase deja 700 de cazuri.

Variola maimuței, urgență globală

„De mai bine de două luni de când au apărut primele cazuri de variola maimuței, această așa zisă nouă urgență globală a fost raportate doar 17.000 de cazuri la nivel mondial. Pentru 17.000 de cazuri, au declarat ei urgență globală” – Dragoș Bistriceanu

OMS a declarat variola maimuței urgență de sănătate publică la nivel global pe 23 iulie. Este a 7-a oară când forumul mondial de sănătate decide acest lucru, din 2005, de la adoptarea actualului sistem de semnalizare a epidemiilor.

Conform OMS, pentru declararea urgenței de sănătate publică la nivel global e nevoie de îndeplinirea simultană a 3 criterii, niciunul legat de numărul de cazuri:  eveniment extraordinar, risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațioanlă și care poate necesita un răspuns internațional coordonat.

Categorii de populație expuse la riscul de infectare

Dragoș Bistriceanu face și o afirmație homofobă, în susținerea argumentației sale:

Și, mare atenție, majoritatea pacienților au fost diagnosticați după ce au întreținut relații sexuale cu persoane de același gen. Asta este noua lor pandemie”.

OMS a avertizat, pe 18 iulie 2022, că, deși până la acel moment epidemia părea concentrată în grupurile de homosexuali, riscul de infectare este la fel de mare pentru toate categoriile de populație.

„Este important de reținut că riscul de variola a maimuței nu se limitează la bărbații care fac sex cu bărbați. Oricine are contact strâns cu o persoană contagioasă este expusă riscului. Cu toate acestea, având în vedere că virusul este identificat în aceste comunități, informarea despre boală va ajuta la limitarea îmbolnăvirilor și oprirea focarelor” – comunicat OMS.

Chiar și medicul american Anthony Faucci, folosit în montajul video cu o declarație scoasă din context, avertizează că, deși în acest moment 99% dintre cazuri sunt în comunitățile de homosexuali, nimeni nu e ferit de riscul de contagiune.

„Momentan este concentrat – pentru că este vorba de aproximativ 99% – în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați. Trebuie să înțelegem modalitatea de transmitere, manifestările, precum și riscul pentru alte categorii de populație, cum ar fi copiii și femeile însărcinate. Există într-adevăr un risc profund. Acum avem doar două cazuri la copii, dar toate sunt populații cu risc”, este declarația completă a doctorului Faucci.

Teoria potrivit căreia liderii lumii vor doar o nouă vaccinare

Sunt Dragoș Bistriceanu și astăzi este doar un episod în care vreau să vă arăt o parte din minciuna care ni se pune la cale. Pentru că le-a mers foarte bine cu COVID-ul, au câștigat zeci, sute de miliarde. Uitați-vă ce s-a întâmplat în domeniul farma, uitați-vă la restricțiile pe care le-au impus populației, cum au distrus economii, cum au avut, probabil, vise umede cu modul în care reușeau să țină sub control populația, luni întregi în case și așa mai departe” – Dragoș Bistriceanu

Ca dovadă a spuselor sale, Dragoș Bistriceanu aduce o declarație a președintelui SUA, făcută pe aeroport, la plecarea din Coreea de Sud, pe 22 mai 2022. În decupajul folosit de Bistriceanu, discursul lui Biden e tradus:

„Este o boală care ar trebui să ne îngrijoreze pe toți, muncim din greu pentru a ne da seama ce avem de făcut și când vaccinurile vor fi disponibile, dar există o îngrijorare că se răspândește și vor exista consecințe”.

Doar că traducerea folosită de Bistriceanu e aproximativă.

Discursul exact, conform administrației americane, a fost următorul:

Q Mr. President, quick question: What have your health advisors told you your level of concern should be about monkeypox and the cases that are in the United States and around the world?

THE PRESIDENT:  Well, they haven’t told me the level of exposure yet, but it is something that everybody should be concerned about.  We’re working on it hard to figure out what we do and what vaccine, if any, may be available for it. (ce vaccin, DACĂ există, poate fi folosit pentru aceasta)

But it is a concern in the sense that if it were to spread, it’s consequential. (DACĂ s-ar răspândi ar exista consecințe)  That’s all they have told me.

Omenirea s-a luptat mereu cu pandemii

Pandemiile nu sunt o creație recentă a liderilor mondiali, așa cum încearcă jurnalistul RTV să inducă. Toate literatura medicală de specialitate menționează pandemiile cu mult înainte de apariția Covid19.

Ciuma a fost cea mai mortală pandemie cunoscută până în sec. XX. Una dintre formele clinice ale ciumei era chiar relativ similară cu simptomele severe de Covid, implicând afectarea plămânilor, cu febră, slăbiciune și dificultăți de respirație.

Chiar în 2019, cu câteva luni înainte de apariția pandemiei de Covid, cercetători americani avertizau cu privire la lipsa de interes față de fenomenul pandemiilor, care este iminent:

Foarte puține fenomene, de-a lungul istoriei omenirii, au modelat societățile și culturile noastre așa cum au făcut focarele de boli infecțioase; totuși, remarcabil de puțină atenție a fost acordată acestor fenomene în știința socială comportamentală și în ramurile medicinei care sunt, cel puțin parțial, fondate în studiile sociale” (Damir Huremović, North Shore University Hospital, Manhasset, New York)

Și alți cercetători arată că, de-a lungul istoriei, pandemiile au apărut în mod regulat. Dacă e să ne referim doar la cele din timpul vieții noastre, figura de mai jos explică cum au apărut și evoluat epidemiile de rabie, ebola, febra Denga și SIDA:

De altfel, studiul cercetărilor de la Universitatea din California, realizat în 2007, deci în urmă cu 15 ani, arată clar:

Majoritatea bolilor infecțioase umane majore au origine animală și continuăm să fim bombardați de noi agenți patogeni animale”.

Termenul de pandemie este și el folosit încă din epoca medievală. Potrivit Jurnalului Bolilor Infecțioase, cea mai prestigioasă revistă de medicină din acest domeniu, termenul este documentat încă din 1666, când este definit: „o pandemie, sau o endemie, sau mai degrabă o boală vernaculară (o boală care predomină mereu într-o țară)” – Harvey G., Morbus Anglicus

Ulterior pandemiei de coronavirus, mulți cercetători au arătat că riscul pandemiilor este în continuare unul major. De exemplu, prof. Máire Connolly, care predă la NUI Galway’s School of Medicine, a arătat: „În ultimii 100 de ani, lumea s-a confruntat cu 4 pandemii de gripă, cu o apariție la fiecare 15-30 de ani și cu o probabilitate anuală cuprinsă între 3% și 7%. Pentru ca o nouă pandemie să se întâmple, trebuie să apară un nou virus la care populația generală are imunitate mică sau deloc, trebuie să se reproducă la om și să se transmită ușor de la o persoană la alta, determinând răspândirea bolii pe tot globul. (…) Sănătatea populației umane este strâns legată de sănătatea animală – acest lucru este subliniat de faptul că, în ultimii 30 de ani, 75% dintre bolile emergente au fost zoonoze. Prin urmare, este nevoie de o pregătire și un răspuns eficace la toate nivelurile pentru a proteja sănătatea cetățenilor și a animalelor deopotrivă”.

Probabilitatea unor noi pandemii a fost calculată de cercetătorii de la Universitatea din Princeton: „probabilitatea unei pandemii cu impact similar cu COVID-19 este de aproximativ 2% în orice an, ceea ce înseamnă că cineva născut în anul 2000 ar avea aproximativ 38% șanse de a fi experimentat una până acum. Și această probabilitate este în creștere”. Potrivit autorilor, acest lucru evidențiază necesitatea de a ajusta percepțiile asupra riscurilor de pandemie și nivelul de pregătire a autorităților.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.