Dezinformări rețele sociale
Data postării: 17.10.2023
www.factual.ro
FALS | Elvețienii NU riscă amenzi sau închisoare, dacă temperatura din case depășește 19 grade Celsius

Un reportaj încărcat la începutul lunii octombrie 2023 de o televiziune online, pe Facebook, spune că elvețienii riscă „3 ani de închisoare sau amendă, dacă temperatura casei depășește 19 grade”. Încălzitoarele, saunele și piscinele încălzite sunt interzise în Elveția, iar oamenii ar risca „amenzi zilnice de până la 3.000 de franci elvețieni”.

Videoclipul menționează faptul că această știre e preluată de la Kanal D. Articolul original, de la Kanal D, a fost publicat în septembrie 2022. 

La vremea respectivă, și alte publicații internaționale, precum Daily Mail, au difuzat informația, însă cu precizarea clară că autoritățile elvețiene studiază această posibilitate – și nu că ea ar urma să fie implementată.

Propaganda rusă a insistat pe acest subiect, susținând că tocmai autoritățile elvețiene au confirmat pedepsele drastice. Presa rusă l-a menționat pe purtătorul de cuvânt al departamentului de Afaceri Economice, Educație și Cercetare, Markus Spörndli. Acesta, însă, a negat clar informația: nimeni din țară nu riscă să primească o penalizare pentru că a setat căldura peste limitele recomandate.

De unde a plecat dezinformarea?

În 31 august 2022, guvernul elvețian a anunțat începutul unei campanii voluntare, care le recomanda atât companiilor, cât și consumatorilor, să limiteze consumul energiei, deoarece era riscul unui deficit de energie electrică, o consecință a războiului dintre Rusia și Ucraina. Guvernul elvețian a elaborat și un document, unde toate măsurile sunt explicate. Acestea au rămas la stadiul de recomandări și au deja un an vechime.

Documentul nu conține penalități. 

Titlul derutant, care afirmă că oamenii riscă 3 ani de închisoare, se referă la Actul Federal de Aprovizionare Economică Națională, care reglementează utilizarea bunurilor și serviciilor esențiale în cazuri de urgență. Cei care încalcă această lege pot risca 3 ani de închisoare sau amenzi, însă doar în cazul în care este încălcată intenționat și este comisă într-o situație de risc. 

Această știre a fost catalogată drept falsă și de fact-check-erii elvețieni, de la Swissinfo.ch.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.