Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.10.2023
www.factual.ro
FALS | Exploziile din Crevedia NU au fost provocate în urma unui atentat

Un videoclip încărcat pe Facebook afirmă faptul că exploziile care au avut loc la o stație GPL din Crevedia ar fi fost provocate în urma unui atentat. Clipul a fost preluat de la o altă pagină de Facebook.

Utilizatorul susține: „îmi dau seama că nu pot să las lucrurile așa, în beznă, ca să se bucure dușmanii acestei țări că suntem naivi și nu știm cum încearcă ei să distrugă pacea, liniștea și frumusețea acestui pământ binecuvântat de Dumnezeu”.


Videoclipul prezintă imagini de la postul Realitatea TV, iar utilizatorul jignește reporterii și invitații din imaginile respective, spunând că „vă plângeți că făceau ăștia (n.r. – patronii stației GPL din Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stângă) ceva ilegal la stația asta, că de asta v-au pus în pericol”. Amintim că exploziile au fost, într-adevăr, un pericol, sfârșindu-se cu 6 decese, iar 58 de persoane au avut nevoie de intervenții medicale, potrivit Euronews. Utilizatorul mai spune că „nu ce au făcut ei este răul în țara aceasta, ci ce au făcut cei care au aruncat în aer buteliile”.

Deși ancheta în cazul Crevedia nu a fost finalizată, procurorii nu au în lucru o ipoteză privind un eventual atentat. În realitate, gazul lichefiat era manevrat în mod ilegal, fără respectarea normelor în vigoare, așa cum o arată și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în propunerea de arestare preventivă a celor doi proprietari ai stației GPL:

 „…cei doi inculpați, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL.

Toate aceste operațiuni au fost efectuate în scop pecuniar, în pofida deciziilor de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități. Faptele descrise au avut drept consecință decesul a 5 persoane, vătămarea corporală a altor 54 persoane, 6 case distruse total, 77 case distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative – autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1 km.

În cauză, până în acest moment au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 16 persoane care au suferit pagube materiale și morale  în urma producerii faptei pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale și care au precizat că se constituie parte civilă în cauză. Totodată, un număr de 22 persoane au fost audiate în calitate de martori”. 

Exploziile de la stația GPL au fost cauzate, cel mai probabil, de transferul ilegal de GPL dintr-o autocisternă în alta, scurgerile de gaz de la acestea sau de la cele două cisterne fixe din stație și existența unei surse de aprindere. 

Din coroborarea probelor administrate în cauză până la acest moment, procesual rezultă că incendiul și exploziile care au avut loc la punctul de lucru neautorizat al societății (…) S.R.L. din comuna Crevedia au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei și de existența unei surse de aprindere”, se arată în referatul procurorilor de la PICCJ, citat de Digi24.

Pe baza acestor acuzații, au fost deschise cel puțin 14 dosare de daună, îndreptate împotriva firmei de GPL, așa cum arată un comunicat oficial al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.