Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.08.2023
www.factual.ro
FALS | FEM ar urmări să modifice genetic oamenii, ca să-i facă alergici la carne

O postare încărcată pe Facebook susține că Forumul Economic Mondial vrea modificarea genetică a oamenilor, pentru ca aceștia să devină alergici la carne și, astfel, să se „salveze planeta”: 

Psihopații de la Forumul Economic Mondial vor modificarea genetică a oamenilor pentru ca să devină alergici la carne și să “salveze planeta”.

*Captură ecran 25.08.2023

Descrierea scurtă face trimitere către un articol de pe un site care publică frecvent teorii conspiraționiste, antivacciniste și negaționiste la adresa încălzirii climatice.

Articolul la care face trimitere postarea afirmă că „un bioetician FEM a cerut ca ființele umane să fie modificate genetic cu ajutorul unor vaccinuri, sau pilule, pentru a deveni complet intolerante la carne. În această situație, consumul de carne ar avea ca rezultat îmbolnăvirea violentă sau chiar moartea unei persoane, prin șoc anafilactic”.

Informația este distribuită internațional, de mai multe site-uri care au același profil ca cel românesc – aici un exemplu cu articolul din SUA, din august 2023, cu aproape același text, aici un exemplu din Polonia și aici un exemplu din Canada. Acesta circulă de multă vreme pe internet – l-am regăsit publicat, într-o formă prescurtată, pe Pinterest, în 2022.

De unde a pornit

În realitate, teoria este reactualizată, pe baza unui articol științific publicat în urmă cu 11 ani de un cercetător care predă la Universitatea din New York, în colaborare cu alți doi profesori de la Oxford. Matthew Liao susținea, în articolul intitulat “Human Engineering and Climate Change” („Ingineria Umană și Schimbările Climatice”), că schimbările climatice sunt principala problemă cu care ne confruntăm, iar una dintre soluțiile pentru această problemă este ingineria genetică:

„În timp ce reducerea consumului de carne roșie poate fi realizată prin mijloace sociale, culturale, oamenilor le lipsește adesea motivația sau voința de a renunța la consumul de carne roșie, chiar dacă și-ar dori să poată. Ingineria umană ar putea ajuta aici. Mâncând ceva care ne face să ne simțim greață poate declanșa aversiune alimentară de lungă durată. În timp ce consumul de carne roșie cu adaos de emetic (o substanță care induce vărsăturile) ar putea fi folosit ca o condiționare a aversiunii, oricine nu este puternic angajat să renunțe la carnea roșie este puțin probabil să fie atras de această opțiune. O opțiune mai realistă ar putea fi inducerea unei intoleranțe ușoare (asemănătoare, de exemplu, cu intoleranța la lapte) la aceste tipuri de carne”.

Aserțiuni de acest tip sunt prezente în mai multe locuri în cuprinsul lucrării, dar ele nu prezintă niciun fel de soluții practice, aplicate științific, pentru realizarea acestui lucru. În realitate, articolul este unul teoretico-filosofic și prezintă doar argumente în favoarea unei soluții pur teoretice – fătă studii clinice și fără niciun fel de experimente practice în acest sens.

Matthew Liao a nuanțat sensul articolului său, într-un interviu pentru The Atlantic (tot în 2012). A mai spus că o soluție mai simplă ar fi inducerea unei intoleranțe ușoare la carnea roșie, prin intermediul unor plasturi farmaceutici, precum cei pentru nicotină.

El mai spune că „NU vom argumenta că ingineria umană ar trebui adoptată. Scopul nostru principal este să arătăm că ingineria umană merită luată în considerare, alături de alte soluții pentru problema schimbărilor climatice. De asemenea, ingineria umană ar fi o activitate VOLUNTARĂ, posibil susținută de stimulente precum reduceri fiscale sau asistență medicală sponsorizată, mai degrabă decât o activitate forțată, obligatorie”.

Răspândire rapidă pe mai multe rețele sociale

Articolul din postarea încărcată pe Facebook citează discursul lui Matthew Liao, filosof și bioetician potrivit profilului său de Linkedin, preluat de pe contul de YouTube al Festivalului Mondial de Știință

Extrasul video a fost publicat la distanță de câteva zile, pe mai multe rețele de socializare, deși este vechi de 7 ani. Îl regăsim încărcat pe Facebook în 9 august 2023, pe Twitter în 11 august 2023, pe Facebook în pe 9Gag în 15 august, pe Reddit în 16 august 2023 (pe un cont creat anul acesta), pe Instagram în 18 august.

Care este legătura cu Forumul Economic Mondial?

Nu există nicio legătură demonstrabilă între dr. Matthew Liao și Forumul Economic Mondial. Dr. Liao nu și-a prezentat niciodată ideile la Davos, iar site-ul organizației nu conține nicio referință la numele său. Profilul de LinkedIn al cercetătorului nu conține date privind participarea la vreun eveniment eveniment organizat de forum. Dr. Liao a lucrat, în toată cariera sa, pentru universitățile Oxford și New York.

El și-a prezentat ideile în cadrul Festivalului Mondial de Știință (World Science Festival, WSF), din 2016, unde mai mulți oamenii de știință și bioeticeni s-au strâns pentru a discuta despre etica modificării genomului uman. Liao a vorbit tot despre lucrarea sa din anul 2012.

WSF nu are nicio legătură cu Forumul Economic Mondial, acestea sunt organizații total separate. World Science Festival este o organizație nonprofit cu sediul în New York, în timp ce Forumul Economic Mondial este un ONG internațional, cu sediul în Geneva, Elveția. Se concentrează pe probleme globale precum economie, geopolitică și tehnologie, spre deosebire de WSF, care are misiunea de a promova știința. Festivalul Mondial al Științei colaborează cu instituții culturale, precum muzee și universități. Forumul Economic Mondial reunește șefi de stat și directori generali ai marilor companii multinaționale.



SEO optimized by sem.ro SEO agency.