Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.05.2024
www.factual.ro
FALS | Franța a trimis soldați la luptă în Ucraina

Într-o postare a unui utilizator român de Facebook, este menționat faptul că Franța ar fi trimis trupe armate, în mod secrete, în Ucraina, pentru a susține militar țara vecină cu România în războiul cu Federația Rusă.

 

Informația a fost preluată dintr-un articol postat pe platforma Substack, în data de 3 mai, de Stephen Bryen, fost oficial al Departamentului de Apărare al Statelor Unite în perioada administrației președintelui Ronald Reagan.

 

În articol este menționat faptul că „Franța și-a trimis oficial primele trupe în Ucraina”, 

 

De asemenea, Bryen declară, tot în postarea de pe blog, faptul că „Au fost dislocați în sprijinul Brigăzii 54 Independente Mecanizate ucrainene din Slaviansk. Soldații francezi sunt extrași din Regimentul 3 Infanterie al Franței, care este unul dintre elementele principale ale Legiunii Străine a Franței (Légion étrangère).”

 

Postarea a fost rapid distribuită pe rețelele sociale, în special pe platforma X (fosta Twitter), fiind și preluată de diverse publicații online ce servesc propagandei rusești.

 


A trimis Franța soldați să lupte în Ucraina?


 

Aceste informații vin pe fondul declarațiilor lui Emmanuel Macron, președintele Franței, într-un interviu pentru The Economist, publicat în data de 2 mai, în care oficialul francez a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite trupe în Ucraina pentru a ajuta forțele armate în războiul contra Rusiei.

 

Macron a mai menționat faptul că o astfel de decizie ar putea fi luată doar dacă forțele ruse obțin avantaje în confruntarea militară, dar și dacă guvernul de la Kiev ar face o cerere în acest sens.

 

Ministerul francez de externe, a declarat, printr-o postare pe platforma X, faptul că Franța nu a trimis trimis trupe armate în Ucraina cu scopul de a lupta în război.

 

De asemenea, oficialii francezi au mai spus: „Campaniile de dezinformare privind sprijinul Franței pentru Ucraina sunt la fel de active ca întotdeauna.”

 

Deși președintele francez Emmanuel Macron a declarat că există o posibilitate în acest sens, o decizie  oficială nu a fost încă luată.

 

Este adevărat faptul că mai mulți voluntari francezi se află în acest moment în Ucraina, luptând alături de forțele ucrainene. Important de menționat este faptul că acești soldați au decis să lupte în război din proprie inițiativă, nefiind trimiși de către guvernul francez.

 


Cine este Stephen Bryen?


 

Stephen Bryen a fost un fost subsecretar adjunct al Departamentului de Apărare al Statelor Unite ale Americii, în perioada mandatului de președinte al lui Ronald Reagan.

 

Într-un raport declasificat al CIA din anul 1986, Bryen era suspectat că ar fi oferit în secret serviciilor de inteligență israeliene documente clasificate ale SUA. Totuși, acesta nu a fost pus oficial sub acuzare niciodată.

 

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, Bryen a scris mai multe articole ce promovează narativa propagandei rusești.

 

Într-un articol realizat de Kyiv Post, în luna martie a acestui an, este menționat faptul că Bryen a declarat într-un interviu că Zelensky ar trebui să fie evacuat din Ucraina de către SUA, asemănător cu modul în care Benito Mussolini, dictatorul fascist al Italiei din timpul celui de Al Doilea Război Mondial, a fost evacuat din Roma de către forțele naziste.

 

Pe lângă asta, Bryen a mai publicat pe blogul său personal de pe platforma Substack, mai multe articole în care preia elemente din propaganda pro-Kremlin cu privire la războiul din Ucraina.

 

Acesta vorbește despre cum deja SUA ar fi pierdut războiul din țara vecină, cum Zelensky va trebui să plece de la conducerea Ucrainei sau cum NATO ar trebui să își retragă soldații din Ucraina (NATO nu are în prezent soldați pe teritoriul țării).

 

Referitor la informația conform căreia Franța și-ar fi trimis soldații în Ucraina, Bryen a spus într-un articol ulterior, faptul că și-a bazat afirmațiile pe o postare publicată de agenția rusească de știri Sputnik, pe rețeaua X. Postarea inițială a publicației controlate de Kremlin  nu mai este disponibilă în acest moment.

 

Una dintre publicațiile care au preluat articolul lui Bryen este Asia Times, publicație care în trecut a mai publicat articole ce conțin elemente din propaganda pro-rusă. Unul dintre aceste articole a fost scris chiar de Stephen Bryen.


Concluzie


 

Informațiile prezentate în articolul postat pe platforma Substack, apoi distribuite pe diverse rețele de socializare, sunt false. Nu există nicio decizie oficială din partea statului francez privind trimiterea de trupe în Ucraina. Ba chiar, ministerul de externe din Franța a infirmat afirmațiile făcute inițial de Bryen.

 

De asemenea, autorul acestei știri este o persoană care în trecut a mai prezentat publicului informații despre războiul din Ucraina, ce servesc interesele propagandei ruse.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.