Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.06.2024
www.factual.ro
FALS | Germania nu neagă existența pandemiei de Covid-19

O fotografie încărcată de un utilizator Facebook reprezintă o captură de ecran a unei știri, cu titlul „Guvernul german admite cu documente indubitabile că nu a existat nicio pandemie de Covid”. Între timp, acest articol postat de către Ziua News a fost șters.

În fotografie, se află o altă captură de ecran a unei postări de pe un cont de X care ar avea numele lui Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Descrierea acestei postări este că „Pandemia de Covid a fost o operațiune psihologică, pentru a testa conformitatea oamenilor cu ARNm și carantine. Nu a existat nici o pandemie”.

În realitate, cancelarul nu a distribuit o astfel de postare, pe contul său oficial nu apare nimic de acest gen. Postarea pare să fie falsificată, deoarece în dreptul numelui de utilizator nu apare ora sau data la care a fost încărcată. O postare reală de pe contul cancelarului arată astfel:

 

Aceasta este postarea din decembrie 2023, când cancelarul Germaniei a fost depistat pozitiv la covid19. Se observă clar data și ora postării, cât și numărul de vizualizări (peste 1,3 milioane, în acest caz).


Pandemia de Covid19 în Germania

 

În perioada 2020-2022, Germania a înregistrat peste 37 de milioane de infecții cu virusul SARS-CoV-2. S-au înregistrat 161.500 de decese, potrivit Robert Koch Institut, institutul de sănătate publică al Germaniei. 

Potrivit Johns Hopkins University & Medicine, care a continuat colectarea de date referitoare la infectări și decese cauzate de Covid-19 până pe data de 3 martie 2023, Germania a înregistrat, în total, de la începutul pandemiei și până la începutul anului 2023, un număr de peste 38 milioane de infectări și aproape 169.000 de decese. *Sursă foto: Johns Hopkins University & Medicine

 

Această dezinformare circulă pe internet din luna aprilie 2024. Alte site-uri de fact-checking, ca AAP Factcheck și AFP Factcheck, au tratat și ele acest subiect.


Concluzie

 

Informația că germania neagă existența pandemiei este falsă. Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, nu a postat afirmația că pandemia de Covid-19 nu ar fi existat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.