Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.07.2023
www.factual.ro
FALS | Imaginile din Liov nu reprezintă sediul SBU, lovit de ruși

O postare din 6 iulie anunță că sediul Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU) ar fi fost bombardat și distrus de ruși. Postarea conține o fotografie cu o clădire bombardată, textul „Sediul securității ucrainene (SBU) din Liov după ce a fost redecorat de ruși” și are atașat un link către un videoclip Youtube:

Imaginea provine, de fapt, dintr-un videoclip aflat pe pagina de instagram a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Imaginile sunt filmate cu drona, iar din succesiunea cadrelor se poate observa destul de clar despre ce zonă din Liov este vorba.

Am căutat adresele sediului SBU din Liov și a imobilului lovit de ruși pe Google Maps. Clădirea din imaginile postate pe Facebook este o clădire de apartamente și se află pe strada Stryiska, Liov. Așa arăta clădirea înainte ca aceasta să fie avariată:

Sediul SBU din Liov, aflat pe strada Dmytra Vitovskoho, numărul 55, este la o distanță de 1.6 km față de clădirea care apare în fotografie, după bombardament.

Distanța față de locul bombardamentelor este ușor de calculat, tot cu ajutorul Google Maps:

Potrivit primarului din orașul Liov, locul în care a avut loc atacul, „Distrugerile sunt enorme, peste 50 de apartamente au fost devastate (…). Un imobil de birouri a suferit distrugeri, la fel și clădirea unei școli și a unui cămin al Universității Politehnice din Liov”, conform Agerpres.

În videoclipul din link, autorul postării susține că „NATO își acceptă înfrângerea în fața Rusiei. Ucraina, ai grijă că vei rămâne singură”. 

Înaintea Summit-ului NATO din Vilnius, NATO a realizat un sondaj în toate cele 31 de națiuni aliate. Sondajul arată opinia publică a cetățenilor din națiunile aliate, ce include sprijinul pentru apartenența la NATO, apărarea colectivă și cheltuielile pentru apărare. În general, sprijinul pentru NATO rămâne puternic, la fel ca și sprijinul pentru continuarea asistenței Ucrainei, potrivit NATO.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.