Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.06.2023
www.factual.ro
FALS | Judecătorii-roboți nu scriu sentințe în Peru

Ziarul Puterea a postat pe Facebook o informație care susține că judecătorii-roboți scriu sentințe, în Peru. textul este în așa fel fpormulat, încât să inducă ideea că există roboți umanizați, angajați să judece cazuri și să dea sentințe în mod regulat, în Justiția din țara sud-americană.

*Captură ecran 06/06/2023

În realitate, cazul prezentat în articolul atașat postării vorbește despre un caz de divorț din Peru, în care s-a folosit inteligența artificială strict pentru determinarea indemnizației de întreținere. 

Sentința publicată de justiția peruviană explică faptul că inteligența artificială a fost folosită pentru calcularea sumei care urmează a-i fi plătită mamei și fiicei, de către tată.Este singurul fel în care inteligența artificială a avut o implicare în acest caz. Așa cum reiese din sentință, judecătorul de caz a fost o persoană reală, respectiv Frank Paul Flores Garcia, specializat în Drept Civil.

Există judecători-roboți?

În prezent, nu există niciun robot ”umanizat”, care să înlocuiască un judecător în curțile de justiție. În schimb, foarte multe țări folosesc sisteme de inteligență artificială în procesul juridic. 

Cea mai avansată țară, din acest punct de vedere, este China, care a implementat diverse unelte AI pentru analizarea cazurilor și determinarea precedențelor legale. În China este celebru robotul Xiaozhi, un sistem independent și care chiar funcționează într-un tribunal, încă din anul 2019. Totuși, robotul NU este judecător, ci este o interfață a departamentului de Relații cu Publicul – le răspunde utilizatorilor diverselor întrebări și nelămuriri care pot apărea în legătură cu cazurile judecate. 

Diverse alte sisteme de justiție folosesc instrumente AI în procesul juridic, dar nu judecători în accepțiunea proprie a cuvântului. Potrivit Ministerului de Justiție al Estoniei, despre care s-a spus că ar dezvolta un program-pilot de judecător-robot, acest lucru este fals. Ministerul folosește inteligența artificială ca sistem ajutător, dar nu în judecarea propriu-zisă a cazurilor. 

În acest moment, nu există roboți AI cărora să li se permită judecarea unui caz și oferirea unei sentințe, în totală autonomie.

Care sunt perspectivele?

Pentru că, într-adevăr, sistemele judiciare din întreaga lume folosesc inteligența artificială pentru a analiza cantități mari de date juridice și pentru a ajuta avocații să identifice precedente în jurisprudență, UNESCO a inițiat un curs online despre asistența AI în domeniul juridic. Organizația avertizează, însă, că utilizarea AI în domeniul juridic ridică o gamă largă de provocări: de la recunoașterea modelelor AI, la etică, decizii părtinitoare luate de algoritmi bazați pe AI, transparență și responsabilitate juridică.

Universitatea din Cambridge a publicat un volum despre Inteligența Artificială, iar un capitol îi este rezervat tocmai utilizării acesteia în jurisprudență. Potrivit cercetătorilor de la universitatea engleză, „analiza datelor hotărârilor judecătorești disponibile pe scară largă va evalua, într-un mod fără precedent, activitatea instanțelor și calitatea justiției. Procedând astfel, va permite o soluționare mai eficientă și mai rapidă a litigiilor, precum și reducerea costurilor pentru justițiabili și societate. Evoluția tehnologică probabil nu va provoca dispariția oamenilor din sistemul judiciar, ci o nouă, progresivă și subtilă redistribuire a sarcinilor între oameni și mașini”.

Parlamentul european a analizat, în 2020, implicațiile pe care le are inteligența artificială în domeniul juridic și cum ar putea fi acest domeniu reglementat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.