Dezinformări rețele sociale
Data postării: 06.12.2022
www.factual.ro
FALS | Klaus Iohannis ar fi anunțat că „România poate fi bază pentru atacarea Rusiei”

O postare cu un citat atribuit președintelui Klaus Iohannis induce ideea că NATO ar urma să lanseze un atac împotriva Rusiei de pe teritoriul României.

“Iohannis: Trebuie mai multe arme pe flancul estic, România poate fi bază pentru atacarea Rusiei. ☺️” este postarea care, de fapt, reprezintă o combinație între o declarație a președintelui Iohannis, de la începutul summitului NATO de la București, și o ipoteză lansată în spațiul printr-un editorial publicat de Mediafax semnat de Ion Cristoiu.

Postarea, publicată de Ziua Națională, a generat o serie de comentarii care se înscriu în retorica Kremlinului cu privire la Războiul din Ucraina.

Foto: captură Facebook

„Am reiterat, în acest context, relevanța operaționalizării, cât mai repede, a deciziilor de la Madrid privind consolidarea posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al Alianței. […] Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România.Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați”, a spus președintele Iohannis într-o declarație de presă comună cu secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Deciziile de la Madrid, la care face referire Klaus Iohannis, reprezintă de fapt “Declarația Summitului de la Madrid”, un document în 27 de puncte, adoptat în urma întrunirii Consiliului Nord Atlantic din 29 iunie 2022.

Am stabilit un nou punct de plecare pentru postura noastră de descurajare și apărare. […] Aliații s-au angajat să desfășoare forțe suplimentare, robuste, pe teren și gata de luptă pe Flancul nostru Estic, care să se dezvolte de la Grupurile de Luptă existente la unități la nivel de brigadă unde și când va fi necesar, întărit cu elemente credibile de întărire, care pot fi desfășurate rapid, echipamente pre-poziționate și comandă și control consolidate”, se arată la punctul 9 al “Declarație Summitului de la Madrid”.

De altfel, la vremea respectivă, înainte de a participa la evenimentul de la Madrid, Klaus Iohannis declara:

Voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine. Întărirea flancului estic înseamnă prezenţă permanentă dar, sigur, pe lângă această prezenţă permanentă ne ajută foarte mult şi prezenţa rotaţională, care face ca în România să fie prezente tot timpul un număr destul de mare de forţe americane“,a precizat atunci Klaus Iohannis.

În aceeași perioadă cu Summitului de la Madrid, pe 28 iunie 2022, la baza Mihail Kogălniceanu din Constanța aterizează soldații Diviziei 101 Aeropurtată a Statelor Unite ale Americii, o unitate de infanterie ușoară, specializată în operațiuni de asalt aerian.

Divizia este un simbol al Forțelor Aliate pentru că începând cu 1942, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, aceasta a luat parte la o serie de operațiuni cum ar fi Debarcarea din Normandia.

Soldații armatei repartizați în Divizia 101 Aeropurtată sosesc la Mihail Kogălniceanu, România, 28 iunie 2022. Unitățile din 101 vor sprijini misiunea Corpului V al Armatei de a întări flancul estic al NATO și de a se angaja în exerciții multinaționale cu parteneri din toată Europa pentru a-i asigura pe aliați și a descuraja alte agresiuni rusești.
Foto: Departamentul Apărării din SUA

Detașarea Diviziei 101 Aeropurtată în România a făcut subiectul unui reportaj difuzat de televiziunea americană CBS News. Acesta a fost folosit contextual într-un editorial semnat de Ion Cristoiu și publicat de Mediafax.

Editorialistul opinează că “grămădirea de trupă și armament NATO vizează trecerea în Ucraina și atacarea rușilor pentru a fi aruncați în mare. România devine bază de plecare pentru Războiul NATO cu Armata rusă alături de armata ucraineană[…]Exerciţiul a fost unul de luptă şi nu de antrenament, cu muniţie de război, şi a fost un fel de repetiţie pentru un asalt aerian asupra trupelor ruseşti din Ucraina şi nu o repetiţie a apărării României în caz de atac din partea Rusiei”, se arată în textul semnat de Ion Cristoiu.

Reportajul nu face referire la nicio operațiune ofensivă. În schimb, se menționează că “se dorește transmiterea unui mesaj clar către Rusia” dar și că este vorba despre exerciții cu muniției reală, un lucru curent în antrenamentele comune ale aliaților în cadrul NATO. Astfel, declarația “Trebuie mai multe arme pe flancul estic, România poate fi bază pentru atacarea Rusiei”, atribuită președintelui Klaus Iohannis, este falsă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.