Dezinformări rețele sociale
Data postării: 26.05.2023
www.factual.ro
FALS | Magneții de frigider NU determină apariția cancerului

„Magneții de pe frigider sunt un adevărat pericol: Specialiștii trag un semnal de alarmă – 𝗩𝗘𝗭𝗜 Î𝗡 𝗣𝗥𝗜𝗠𝗨𝗟 𝗖𝗢𝗠𝗘𝗡𝗧𝗔𝗥𝗜𝗨 ▼” este mesajul postat pe pagina de Facebook News Videos în 15 mai 2023.

*Captură ecran 26.05.2023

Postarea face trimitere la un articol publicat pe site-ul de știri dRomânia.ro și prezintă, vag, un studiu care ar fi fost realizat de Universitatea Princeton. În studiu s-ar fi determinat, în urma unui experiment efectuat pe niște șobolani hrăniți cu mâncare dintr-un frigider decorat cu magneți, că aceștia ar fi mai predispuși cu 87% să dezvolte cancer, din cauza radiațiilor absorbite de mâncare. Site-ul nu prezintă niciun fel de sursă pentru studiul citat, nici de pe portalurile de specialitate și nici din presă.

În realitate, un astfel de studiu nu există. Universitatea din Princeton nu publică, pe site-ul instituției, niciun studiu, comunicat sau referință care să facă referire la presupuse daune provocate de magneții de pe frigider. 

Această dezinformare circulă, însă, de mulți ani. În 2020, fact-check-erii de la Techarp au realizat un articol în care explică de ce afirmația este falsă, enumerând, printre argumente, inclusiv faptul că frigiderele au deja, chiar în componența lor, elemente magnetice.

Organizația Mondială a Sănătății are o secțiune dedicată despre câmpurile electromagnetice, în care explică:

Majoritatea oamenilor de știință și clinicienilor sunt de acord că orice efecte asupra sănătății ale câmpurilor electromagnetice joase, dacă există, este probabil să fie foarte mici în comparație cu alte riscuri pentru sănătate cu care se confruntă oamenii în viața de zi cu zi”.

OMS face referire la câmpurile electromagnetice emise de aparaturi ca liniile de electricitate, telefoanele celulare și cuptoarele cu microunde. Magneții de frigider au un câmp magnetic de o frecvență mult prea joasă ca să fie menționați.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.