Dezinformări rețele sociale
Data postării: 05.01.2024
www.factual.ro
FALS | Mamografiile și cancerul la sân

O postare distribuită pe Facebook afirmă faptul că „Mamografiile sunt responsabile 84% de provocarea cancerului”.

Postarea duce spre un site, unde scrie că „Un nou studiu publicat în JAMA Oncology demonstrează faptul că mamografiile produc un număr mai mare de decese în rândul femeilor, decât s-ar produce în cazul în care acestea nu și-ar fi făcut mamografii”.

Studiul a fost publicat în noiembrie 2023 de cercetători din China și Suedia sub titlul:  „Incidența cancerului de sân după un rezultat fals pozitiv al mamografiei”.

Scopul său a fost acela de a examina, pe termen lung, cazurile în care rezultatul mamografiei a fost fals-pozitiv și de a afla dacă asocierea unui rezultat  fals-pozitiv la mamografie cu cancerul diferă în funcție de caracteristicile inițiale, caracteristicile tumorii și timpul scurs de la rezultatul fals-pozitiv.

A fost efectuat în Suedia, din ianuarie 1991 până-n martie 2020, și au participatpeste 500.000 de femei. Cercetătorii au analizat, pe lângă altele, și rezultatele a peste 450.000 de controale.

Studiul arată că „femeile cu un rezultat fals pozitiv la mamografie au avut o incidență crescută a cancerului la sân și a mortalității timp de până la 20 de ani. Riscul crescut de cancer de sân a variat în funcție de vârstă, densitatea mamografică a sânilor și dacă a fost efectuată o biopsie. În plus, riscul de cancer de sân a fost mai pronunțat în primii ani după rezultatul mamografiei fals pozitive”.

Diferența de incidență dintre cazurile cu un rezultat fals pozitiv și cele cu un rezultat pozitiv a fost de aproximativ 4%. Chiar dacă nu pare mare, diferența este de natură să tragă un semnal de alarmă pentru urmărirea îndeaproape a cazurilor care primesc un rezultat pozitiv, inițial considerat drept fals.

Este menționat faptul că „asociat cu riscul crescut de cancer de sân, femeile cu un rezultat fals pozitiv au avut o rată cu 84% mai mare de deces decât cele fără (un rezultat fals pozitiv)”.

Studiul nu arată nicăieri faptul că ar fi vreo legătură între cancer și mamografie. Ba dimpotrivă, cercetătorii recomandă urmărirea și mai atentă a evoluției pacientelor.

Mai mult, National Breast Cancer Foundation (SUA) dovedește că legătura dintre mamografii și cancerul de sân este un mit:

Nici compresia sânului necesară pentru o mamografie și nici cantitatea de radiații utilizate într-un screening nu cauzează cancerul și nici nu determină răspândirea acestuia”.

În plus, „beneficiile depistării în stadiile incipiente ale cancerului de sân prin mamografie depășesc cu mult riscurile potențiale”.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.