Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.11.2023
www.factual.ro
FALS | Mașinile electrice nu pot fi oprite de la distanță, ca formă de control

Dacă deții un automobil electric, poți fi oprit de la distanță și ținut ostatic, susține o postare distribuită pe Facebook de numeroși utilizatori.

„Cu automobilul electric nu ai scăpare: te opresc „remote” unde vor, când vor și te țin ostatic în habitaclu”.

În ultimii ani, mașinile electrice au câștigat tot mai mult teren pe piața auto, devenind o posibilă soluție pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această tehnologie a avansat rapid, oferind o alternativă eco-friendly la mașinile cu combustie internă. Graficul de mai jos prezintă ponderea înmatriculărilor de vehicule electrice cu baterie, din totalul înmatriculărilor de vehicule noi pentru pasageri.

Ideea că proprietarii ar putea fi ținuți ostatici în vehiculele electrice, controlate de la distanță de altcineva, este falsă. Mașinile electrice funcționează în principal la fel ca mașinile cu combustie internă și nu există o tehnică implementată de control remote, care să permită cuiva să preia controlul asupra mașinii, fără permisiunea proprietarului.

Într-adevăr, mașinile electrice pot fi controlate de la distanță prin intermediul aplicațiilor mobile speciale, dar aceasta se face exclusiv de către proprietarul mașinii. Aceste aplicații oferă diverse funcții utile pentru utilizatori, cum ar fi monitorizarea nivelului de încărcare a bateriei, programarea încărcării și preîncălzirea sau răcirea vehiculului înaintea utilizării. Este același tip de aplicație care există și pe mașini care funcționează pe motorină sau benzină (exemple aici și aici).

Producătorii de mașini, fie electrice sau nu, investesc destul de mult în securitatea mașinilor, care este un element-cheie în vânzări. Nimeni nu își dorește o mașină care să poată fi ușor furată, iar cele mai multe evaluări de piață iar în considerare și acest aspect (un exemplu de analiză a unui site de profil, aici, iar topul Forbes pe 2023 al celor mai bune mașini este disponibil aici – fiecare descriere având referințe și la siguranța împotriva furtului, care în ultimii ani se concentrează chiar pe aplicațiile de la distanță). În ceea ce privește strict securitatea vehiculelor electrice, specialiștii atrag atenția că trebuie într-adevăr o atenție sporită a producătorilor. Roy Friedman, specialist în securitatea cibernetică a mașinilor electrice, a explicat pentru Forbes că aplicațiile instalate pe mașini pot fi atacate din exterior, exact așa cum se întâmplă și în cazul computerelor – motiv pentru care și utilizatorii trebuie să își ia măsuri suplimentare, cum ar fi utilizarea parolelor și actualizarea sistemelor software la ultimele versiuni disponibile. Aceste amenințări vin, însă, din partea unor infractori cibernetici și nu ca plan prestabilit de controlare a șoferilor.


Concluzie

Nu există nicio dovadă sau informație credibilă care să susțină ideea că proprietarii de automobile electrice ar fi opriți de la distanță și ținuți ostatici.

Automobilele electrice sunt echipate cu sisteme de securitate și tehnologii avansate, dar acestea sunt concepute pentru a asigura confort, siguranță și eficiență. Amenințările, ca și în cazul computerelor, vin din partea infractorilor cibernetici.

 



SEO optimized by sem.ro SEO agency.