Dezinformări rețele sociale
Data postării: 03.03.2023
www.factual.ro
FALS – Nattokinază împotriva proteinei spike produse de vaccinuri

Un utilizator Facebook preia într-o postare un articol al publicației activenews.ro, care prezintă o pretinsă soluție pentru eliminarea resturilor de vaccin anticovid din organism. Articolul face referire cu precădere la proteinele spike, cele conținute atât de virusul Covid19, cât și de vaccinurile împotriva acestuia (determinând astfel răspunsul sistemului imunitar).

*Captură ecran 03.03.2023

Ce afirmații se fac în articol

Autorul preia, într-o traducere generată automat (de tipul Google Translate), un articol publicat de medicul Peter McCullough, pe o platformă independentă și fără a avea o evaluare inter pares (sau peer review). Evaluarea inter pares a fost definită ca un proces de supunere a lucrărilor, cercetării sau ideilor unui autor la controlul unor experți în același domeniu. Acest proces încurajează autorii să îndeplinească cele mai înalte standarde ale disciplinei lor și să  se asigure că afirmațiile nejustificate, interpretările inacceptabile sau opiniile personale nu sunt publicate fără o evaluare prealabilă a experților.

McCullough susține că ar fi descoperit o metodă de a elimina proteina spike din corp, după vaccinarea anticovid. Medicul susține că vaccinurile cu ARN mesager și adenovirale au fost lansate fără să se știe cum sau când organismul va descompune codul genetic. Autorul trage concluzia că vaccinurile ar provoca leziuni, determinate de acumularea de proteină spike în celule, țesuturi și organe.

Medicul afirmă că există o substanță, Nattokinaza, care acționează asupra proteinei spike și o elimină din organism. 

„Nattokinaza este o enzimă produsă prin fermentarea boabelor de soia cu bacteria Bacillus subtilis var. natto și este disponibilă ca supliment oral. Aceasta degradează fibrinogenul, factorul VII, citokinele și factorul VIII și a fost studiată pentru beneficiile sale cardiovasculare. Dintre toate terapiile disponibile pe care le-am folosit în practica mea și dintre toți agenții de detoxifiere propuși, cred că nattokinaza și peptidele înrudite sunt cele mai promițătoare pentru pacienți în acest moment”.

Medicul recunoaște că nu există studii clinice pentru acest tratament dar că, din observațiile sale, medicamentul este eficace.

„Studiile farmacocinetice și farmacodinamice complete nu au fost finalizate, dar câțiva ani de utilizare pe piață ca supliment fără prescripție medicală sugerează că nattokinaza este sigură, principala avertizare fiind sângerarea excesivă și precauțiile cu medicamente antiplachetare și anticoagulante concomitente”.

Cunoaștem, de fapt, cât rămâne în organism ARN mesagerul?

Una dintre primele întrebări la care specialiștii au trebuit să răspundă după lansarea vaccinurilor anticovid, în varianta ARN mesager, o soluție relativ nouă de imunizare, a fost cât vor rămâne în organismul persoanei vaccinate fragmentele de ARN mesager sau proteina spike. Contrar afirmației lui McCullough, Societatea Americană pentru Boli Infecțioase a răspuns deja la aceste întrebări într-un site dedicat exclusiv vaccinurilor antiCOVID. Informațiile de pe acest site sunt actualizate periodic, în funcție de noile descoperiri în domeniu. Cea mai recentă actualizare a avut loc în septembrie 2022. Potrivit informațiilor oferite, „celulele fac copii ale proteinei spike și ARNm este rapid degradat (în câteva zile). Celula descompune ARNm-ul în bucăți mici, inofensive. ARNm este foarte fragil; acesta este unul dintre motivele pentru care vaccinurile ARNm trebuie păstrate atât de atent la temperaturi foarte scăzute”.

Cât rezistă proteinele spike în organism?

Societatea de boli infecțioase din America (IDSA) estimează că proteinele spike care au fost generate de vaccinurile COVID19 durează până la câteva săptămâni, ca și alte proteine din organism. Sistemul imunitar identifică, atacă și distruge rapid proteinele spike, deoarece le recunoaște ca pe niște corpuri străine. „Acest proces de „învățare a inamicului” este modul în care sistemul imunitar își dă seama cum să învingă adevăratul coronavirus. Își amintește ce a văzut și, atunci când ești expus la coronavirus în viitor, poate genera rapid un răspuns imunitar eficient”.

Este proteina spike periculoasă?

Asumpția că proteina spike generată de vaccinuri intră în sistemul circulator și provoacă cheaguri de sânge nu are nicio bază determinativă – cu alte cuvinte, nu a fost demonstrată științific. Presupunerea se bazează pe o analogie greșită între proteinele spike produse de virus și cele produse de vaccinuri – iar specialiștii au demonstrat deja acest lucru aici. Site-ul de specialitate HealthFeedback studiază dezinformarea în domeniul medical și o combate cu surse verificate. Concluzia experților consultați este:

Proteina spike a SARS-CoV-2 permite virusului să se lege și să infecteze celulele, făcându-l o țintă ideală pentru dezvoltarea vaccinului. Studii recente au sugerat că proteina spike produsă în timpul infecției ar putea provoca leziuni cardiovasculare la pacienții cu COVID-19. În timp ce cele trei vaccinuri COVID-19 autorizate pentru utilizare de urgență în SUA determină celulele să producă proteina spike, totuși proteina generată prin vaccinare se comportă diferit față de proteina spike produsă în infecție. Testele clinice și campaniile de vaccinare în desfășurare, în timpul cărora s-au vaccinat peste 890 de milioane* de oameni din întreaga lume, au demonstrat că vaccinurile antiCOVID sunt foarte sigure și eficiente în prevenirea bolii”.

*Cifra de 890 de milioane de oameni vaccinați era valabilă în momentul publicării articolului, respectiv mai 2021. Până în prezent, peste 5,5 miliarde de oameni s-au vaccinat în întreaga lume, iar vaccinurile sunt în continuare considerate cea mai sigură metodă de prevenire a cazurilor grave de *infectare cu SarsCov2 (erată – vezi final text). 

Ce este nattokinaza

Nattokinaza este o enzimă care se regăsește sub formă de supliment nutrițional. Se extrage din plante de soia. Nu este un medicament, însă uzul său în prevenirea unor boli cardiovasculare a fost studiat, la scară mică, cu precădere în Japonia. Printre efectele sale secundare se pot număra alergii puternice și sângerări abundente.

Cine este medicul Peter McCullough

Cardiologul Peter McCullough a devenit cunoscut opiniei publice în pandemie, când a promovat mai multe tratamente controversate, inclusiv cel cu ivermectină (despre care autoritățile americane au atras că nu este eficient în forma aprobată în prezent). Imediat după lansarea vaccinurilor antiCovid, medicul a devenit un contestatar vehement al acestora și un promotor al teoriilor conspirației.

În octombrie 2022, lui McCullough i s-au retras certificările în medicină internă și boli cardiovasculare, pentru că a oferit publicului informații medicale înșelătoare despre vaccinurile antiCOVID-19. Decizia a fost luată de Consiliul American pentru Medicină internă. 

Comitetul de acreditare și certificare al Consiliului a constatat că McCullough „a furnizat publicului informații medicale false sau inexacte”.

„Prin a pune la îndoială eficacitatea vaccinurilor COVID-19 cu astfel de declarații aparent autorizate, făcute în diferite forumuri oficiale și raportate pe scară largă în diverse mass-media, declarațiile dumneavoastră ridică îngrijorări serioase pentru siguranța pacienților”, se arată în comunicatul Consiliului.

CONCLUZIE 

Postarea utilizatorului Facebook conține informații FALSE. Proteina spike se elimină pe cale naturală din organism, în câteva săptămâni de la vaccinare și nu se acumulează în corp. În plus, cantitatea de proteină spike produsă de vaccinuri este mult mai mică decât cea produsă de infecția cu covid19. Nu există studii privind eficiența nattokinazei în acest sens, având în vedere că nu există o preocupare a comunității științifice privind eliminarea proteinei spike din organism.

*În varianta originală a textului era notat ”infectarea cu Covid19”. Potrivit terminologiei agreate de OMS, Covid19 este denumirea dată bolii cauzate de infectarea cu virusul Sars-Cov2. (Actualizare 13.03.2023)

*Foto copertă: pixabay.com

SEO optimized by sem.ro SEO agency.