Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.06.2024
www.factual.ro
FALS | Nu există legături dovedite între noua președintă a Mexicului și George Soros

Un utilizator Meta a publicat o postare antisemită, în care susține că noul președinte al Mexicului, Claudia Sheinbaum Pardo, a câștigat alegerile prezidențiale de la începutul lunii iunie 2024 doar pentru că ar avea origini evreiești și cu ajutorul omului de afaceri George Soros.

[..]Eleva lui Soros a câștigat alegerile prezidențiale. Tanti aia nu are nici sânge mexican, nici soț mexican, nici măcar aceeași religie ca mexicanii. Tanti este evreică. […]Oare ce-i așteaptă pe mexicani, ținând cont de faptul că noul președinte al Mexicului îl are în spate pe Soros”.

Claudia Sheinbaum Pardo este un politician mexican, activist de mediu, academician și câștigătoarea unui premiu Nobel pentru pace. Între anii 2018-2023 a deținut funcția de primar al orașului Ciudad de Mexico, iar în iunie 2024 a devenit prima femeie președinte a Mexicului.  


Despre alegerile prezidențiale 

 

Mexic este o țară democratică, formată din 32 de state federale, cu capitala în Ciudad de Mexico. Alegerile prezidențiale au loc o dată la 6 ani, iar candidatul este ales în mod democratic, în urma numărării tuturor voturilor din urne. Din primele numărători oficiale ale Institutului Național Electoral din Mexic, conform New York Times, Claudia Sheinbaum Padro a obținut 59,4% dintre voturile cetățenilor, adică peste 33,2 milioane, dintr-o populație cu drept de vot de 100 de milioane (însă cu o prezență la vot de sub 60%).


Originile evreiești

 

Claudia Sheinbaum Pardo s-a născut în Mexic, în anul 1962. Aceasta a fost căsătorită de două ori, cu cetățeni ai Mexicului și și-a dedicat mare parte din cariera politică protejării mediului și îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Mexic.

Cu toate că s-a născut într-o familie de evrei, de-a lungul carierei sale politice Claudia Sheinbaum Pardo nu a făcut multe referiri cu privire la practicarea iudaismului. Într-un interviu pentru New York Times, aceasta a declarat că nu a simțit că a aparținut comunității de evrei din Mexic, deoarece a crescut într-o familie ateistă, cu convingeri politice puternice. 


Legăturile cu George Soros

 

George Soros este un om de afaceri născut în Ungaria, dar care trăiește în SUA și are afaceri internaționale. Are origini evreiești, iar familia sa a folosit acte false în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, ca să evite deportarea într-un lagăr de concentrare. După război, s-a mutat la Londra.

Este cunoscut la nivel mondial pentru că a fost unul dintre principalii susținători ai reformelor și proiectelor democratice, cu precădere în țările din fostul bloc sovietic. În 1984, Soros a folosit o parte din profiturile sale pentru a crea Open Society Foundations, o organizație filantropică. O mare parte din munca inițială a acestei fundații s-a concentrat asupra Europei de Est, începând cu Ungaria, unde a acordat burse, a oferit asistență tehnică și a ajutat la modernizarea școlilor și a afacerilor, chiar dacă Ungaria era încă un stat comunist.

Are convingeri politice puternice, din spectrul doctrinei liberal-sociale. Aceste viziuni, dar mai ales finanțarea pe care a oferit-o constant Partidului democrat din SUA, i-au atras, de altfel, critici și a ajuns subiectul multor teorii ale conspirației

Totuși, nu există oficial nicio legătură de rudenie sau politică între George Soros și Claudia Sheinbaum Pardo, predecesorul său Andres Manuel Lopez Obrado sau Morena, partidul de stânga care a susținut-o pe Sheinbaum.

Președinta Mexicului s-a distanțat față de originile sale evreiești, în mod public, în numeroase rânduri și a declarat că vrea să fie mai degrabă caracterizată pe baza activismului său politic din Mexic.


Afirmația utilizatorului este falsă. Nu există niciun fel de dovadă care să ateste legătura dintre noul președinte al Mexicului și George Soros. Postarea conține elemente antisemite.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.