Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.05.2023
www.factual.ro
FALS | Nu există o bază de date separată pentru copii

Subiectul protecției copilului este intens speculat, în ultimele săptămâni, de promotorii teoriilor conspiraționiste. Narative precum „ne fură copiii” (exemplu aici), și „statul va crește copiii” (exemplu aici) sunt des întâlnite pe internet. Factual.ro a analizat deja acest subiect și a combătut discursurile, în verificări disponibile aici și aici.

În același sens, o nouă manipulare circulă pe mediile sociale. De această dată, este vorba despre o presupusă bază de date sanitară care adună copiii României.

Nu vă băgați copiii în gura lupului!

După ce anul trecut vă cereau acordul pentru introducerea datelor copiilor voștri și ale voastre într-o bază de date digitalizată, acum vor să vor să vă introducă copiii într-o astfel de bază digitalizată creată de INSP în colaborare cu OMS. Fiți precauți și apărați-vă copiii de acești întunecați”.


*Captură ecran 11.05.2023

INSP (Institutul Național de Sănătate Publică) a propus spre completare părinților din școlile române Chestionarul Familiei (anexa 3). Acesta a creat nemulțumiri și panică pe rețelele de socializare. 

Este vorba despre un chestionar distribuit în conformitate cu Inițiativa Europeană de Supraveghere a creșterii la copii, pentru a  „promova sănătatea și bunăstarea copiilor din școala primară”. În mai-iunie 2023 se derulează cea de-a 4-a etapă a studiului de evaluare a stării de nutriție a copiilor, realizat la nivel național.

Pe rețelele de socializare circulă de câteva zile o imagine cu prima pagină a chestionarului respectiv, iar părinții sunt atenționați să nu completeze formularul:  „Nu vă băgați copiii în gura lupului!”.

În realitate, este un simplu chestionar pentru evaluarea felului în care sunt hrăniți copiii de până la 10 ani.

Există baze de date cu informațiile privind copiii?

Bineînțeles – iar ele nu sunt de dată recentă. De zeci de ani, medicii de familie sunt obligați să noteze și să păstreze datele medicale ale copiilor. Pacienții sunt protejați de lege, care specifică, în mod clar, că:

„Toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia.

Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres”.

Procesul de digitalizare a cabinetelor de medicină generală și stomatologie din școli a început în 2021. Scopul acestui proiect este de a simplifica comunicarea părinților sau studenților cu personalul medical, iar în caz de urgențe, fișa medicală a copilului/ studentului poate fi rapid accesată de medici, ceea ce scade timpul de reacție al c adrelor medicale.

Totodată, ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti) asigură că informațiile pacienților sunt înregistrate, stocate și organizate într-un server securizat. 

Ce chestionar apare în fotografii?

Chestionarul pe care l-au primit recent părinții face parte din studiul COSI (Childhood Obesity Surveillance Initiative) și nu este o noutate în România. Prima etapă a acestui studiu s-a derulat în perioada 2012-2013, ulterior în 2015-2016 și 2018-2019. 

Scopul colectării acestor date este de a monitoriza dezvoltarea fizică a copiilor și tendințele în ceea ce privește obezitatea în rândul elevilor. 

În nota informativă (anexa 3) a anchetei este menționat că „participarea dvs. este voluntară și sunteți liber să refuzați să răspundeți la orice întrebare adresată în acest studiu.” 

Completarea de către părinți a formularului respectiv nu implică niciun risc pentru copii și presupune furnizarea datelor pentru a se evalua starea de nutriţie a copiilor din ciclul primar, în condițiile în care, în România, 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, conform unui studiu INSP din 2020.

Potrivit Comisiei Europene, datelele cu caracter personal ale copiilor pot fi colectate, cu acordul părinților, iar pentru acest tip de date se aplică măsuri suplimentare de securitate. 

CONCLUZIE 

Mesajul postat pe Facebook este FALS. Chestionarul Familiei nu implică niciun pericol pentru copii, iar panica creată în jurul digitalizării cabinetelor de medicină este nefondată. Bazele de date, în format clasic sau digital, deja există, iar datele de identificare sunt protejate prin lege. Chestionarul care apare în fotografii este opțional și servește unui studiu european privind nutriția și riscul de obezitate la copiii de până la 10 ani.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.