Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.10.2023
www.factual.ro
FALS – Nu există un studiu care atestă existența chemtrails

Un utilizator Facebook a postat date din cadrul unui articol științific, publicat în 2010, pentru a susține teoria conspiraționistă denumită generic „chemtrails”.

Există un studiu din 2010, publicat pe Advancing Earth and Space Science, intitulat “Efficient formation of stratospheric aerosol for climate engineering by emission of condensible vapor from aircraft” în care se vorbește despre manipulare climatică cu ajutorul unor substanțe pulverizate din a v i o a n e. Întîi, s-a experimentat prin injectarea în aer de vapori non-condensabili de dioxid de sulf (ce au efecte secundare nasoale, pe care vă invit să le descoperiți singuri), care s-au dovedit ineficienți pentru schimbările climatice dorite, pentru ca, ulterior, să fie folosit direct acidul sulfuric*, sub formă de “vapori condensați”, pulverizați din a v i o n, metodă preferată de autorii studiului pentru că oferă un “control mai mare”.”, scrie utilizatorul Facebook.

În postarea făcută, utilizatorul Facebook spune că experimentul prezentat în cadrul articolului a avut loc, însă în cadrul articolului științific scrie că experimentul respectiv este unul pur teoretic. Pentru a putea oferi un punct de vedere fundamentat științific, l-am contactat pe Bogdan Antonescu, cercetător în domeniul fizicii atmosferice, care face parte din echipa Infoclima.ro.

El a specificat că autorii articolului la care se referă utilizatorul Facebook prezintă o simplă teorie.

„În abstract, scrie negru pe alb că este descrisă o metodă alternativă prin care aerosolii, adică particulele respective, se formează într-o pană și se aruncă din avion. Cu alte cuvinte, nu este un rezultat al urmelor de condensare, ci este un rezultat al lansării dioxidului de sulf. Adică în dâra de condensare lăsată în mod obișnuit de avioanele cu reacție, se lansează particulele de dioxid de sulf. Acesta este un experiment teoretic. Nu s-a ajuns la așa ceva, pentru că nu ai voie să faci astfel de experimente fizic. În geoinginerie există două experimente: cel cu dioxid de sulf, ca să ai cât mai puțină radiație la suprafață, iar celălalt este cu captură de carbon, un experiment mai haotic, pentru că nu ști ce se întâmplă. Din cauza asta, în momentul de față există doar, și repet, doar studii teoretice despre ce s-ar putea face. Metodele nu sunt puse în practică.

Ca să rezumăm, articolul spune că, în teorie, s-ar putea ca în urma lăsată de avion să se adauge particulele de dioxid de sulf, pentru a rezulta particule de acid sulfuric. Iar acest experiment teoretic de acum 13 ani nu a fost pus în practică.

În articol se descrie o metodă posibilă prin care s-ar putea face acest lucru, însă principiile de geoinginerie sunt la nivel de teorie, adică nu se pun în practică”, a declarat Bogdan Antonescu pentru Factual.ro.

Termenul de geoinginerie, folosit de oamenii de știință, se referă la o serie de tehnologii care ar putea, în principiu, manipula atmosfera, pentru a atenua efectele schimbărilor climatice care au loc în ultimii ani.

Despre schimbările climatice, Factual.ro a publicat mai multe articole, aici.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.