Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.10.2022
www.factual.ro
FALS | Nu se poate extrage aur din porumb și din lucernă

O postare cu un articol care ar conține informații despre o presupusă metodă de extragere a aurului din plante a strâns 1.700 de reacții și aproape 400 de share-uri. Aceasta a fost publicată pe pagina de Facebook „Stiinta si Mister” și face trimitere la un text de pe site-ul infoalert.ro.

Articolul, intitulat „METODĂ PRIN CARE ROMÂNII EXTRAG AUR PUR DIN PLANTAȚII DE PORUMB ȘI LUCERNĂ. ANUMITE PLANTE „ABSORB” AURUL DIN SOL, ÎN MOD NATURAL” a fost publicat inițial de cotidianul Gândul, în anul 2008. Textul nu mai există în arhiva on-line a publicației, însă a fost preluat ulterior de mai multe site-uri (de exemplu, aici).

La baza articolului de acum 14 ani stă un studiu intitulat „Concentrarea nanoparticulelor de aur de către plante”, care a fost coordonat de prof. dr. Rodica Popescu, de la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universității Bucureşti.

Aurul se găsește în plante ca nanoparticule. Acestea sunt particule de dimensiuni foarte mici. Dintr-o plantă se extrage foarte puțin aur, incomparabil față de cât se extrage din zăcământ. Dintr-o tonă de zăcământ se extrag cu randament economic doar două grame de aur”, explica, la vremea respectivă, Rodica Popescu, citată de gandul.info.

Articolul nu face însă referire la procedeul industrial de obținere a aurului din plante, adică extracție, și nici calcule de ordin economic sau randament. Mai mult, nu prezintă niciun exemplu de român întreprinzător care a reușit să extragă aur pur din plantațiile de porumb și lucernă.

Ștefan Marincea, cercetător științific superior gradul I și fost director al Institutul Geologic al României, specializat în mineralogie, cristalografie și geochimie, a explicat, pentru Factual.ro:

Dacă există aceste elemente, există în părți per miliard. Exista așa-numitul Număr Clarke al scoarței terestre, care arată abundența relativă a unui element chimic ca o medie. În plante, aurul este sub Clarke (n.r. – sub valoarea acestui număr). Deci nu poate să fie extras. Economicitatea înseamnă ca această cantitate de element să fie peste media din scoarța terestră, ceea ce înseamnă că, în astfel de cazuri, nu reprezintă un zăcământ”. 

Cercetătorul explică și un alt principiu elementar:

Orice element de pe tabelul lui Mendeleev este reprezentat într-o proporție oarecare, în orice material, inclusiv în plante. Până și corpul uman conține aur. Părți per miliard, desigur”, explică fostul director al Institutul Geologic al României.Există totuși metode de extragere a nanoparticulelor de aur din plante, așa cum relevă mai multe studii. Este, totuși, un lucru total diferit: o nanoparticulă de aur are, în medie, 15 nanometri, care înseamnă 0,000015 milimetri. Nanoparticulele de aur nu se folosesc în industria metalelor prețioase, ci, modificate, ca și componente în industria medicală: biosenzori, imunoteste, chimie clinică, fototerapie laser a celulelor canceroase și a tumorilor, bioimagini optice.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.