Dezinformări rețele sociale
Data postării: 13.01.2023
www.factual.ro
FALS | O imagine cu o conductă colmatată din Thailanda, prezentată drept sursă de îmbolnăvire pentru populația din România

O fotografie cu o conductă colmatată a devenit virală pe Facebook, după ce utilizatorul care a publicat-o a sugerat că a fost făcută în România și că apa care circulă prin sistemul public este grav infestată, din cauza rețelei care arată astfel. În realitate, fotografie este din Thailanda.

Așa arată o țeavă de apă de la robinet care aduce apa în casa dumneavoastră. Apa de la robinet este cea mai subestimată cauză de îmbolnăvire, fiind încărcată cu metale grele, pesticide, fluor, clor, produse farmaceutice etc. Întregul motiv pentru care toate aceste elite ne cumpără apa este pentru ca să poată avea monopol asupra ei. Credeți-mă când vă spun că apa va fi următorul aur. Asigurați-vă că beți doar apă de izvor”, este textul care însoțește fotografia.

 

Într-un răspuns comun pentru redacția Factual.ro, dr. ing. Daniela Teodorescu și dr. ing. Cătălin Lungu, ambii conferențiari la Facultatea de Instalații din București, experți tehnici atestați de Ministerul Dezvoltării și membri în Asociația Inginerilor de Instalații din România, susțin că imaginea cu țeava colmatată este una recurentă, care apare des în mediul on-line din diferite țări.

Aceasta a fost distribuită recent și în Camerun. Potrivit AFP, fotografia a fost făcută în 2017 în  Thailanda, în capitala Bangkok și, inițial, s-a viralizat în mediul on-line de acolo. 

Metropolitan Waterworks Authority (MWA), compania publică thailandeză responsabilă cu furnizarea apei potabile, a transmis ulterior că segmentul de țeavă a fost înlocuit în 2016, dar și că substanța galbenă din interiorul conductei reprezintă un reziduu cauzat de mici particule de argilă invizibile pentru ochiul liber. Autoritățile au susținut că apa ar fi fost de bună calitate deoarece aceasta este tratată cu substanțe care ucid germenii și care împiedică apa să se amestece cu argila.

Cât privește calitatea apei potabile din rețelele publice ale României, potrivit Raportului Național privin calitatea apei potabile din 2021 (cel mai recent) al Institutului Național de Sănătate Publică, din 568.921 de analize realizate ca parte a monitorizării operaționale anuale, doar 4.994 au fost neconforme. Asta înseamnă 0,8% din total.

Documentul sintetizează informaţiile transmise de către Direcţiile de Sănătate Publică Judeţene şi a Municipiului Bucureşti în urma supravegherii calităţii apei potabile furnizate în sistem centralizat.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.