Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.02.2024
www.factual.ro
FALS | Oamenii de ştiinţă nu au demonstrat că măştile sunt ineficiente împotriva transmiterii Covid19

Un utilizator Facebook a postat un clip video în care afirmă că măştile nu ar oferi niciun fel de protecţie împotriva transmiterii virusului SARS‑CoV‑2.

„Oamenii de ştiinţă au demonstrat că masca, pe care noi am fost forţaţi să o purtăm doi ani de zile, nu ne protejează de covid?! Poftim?! Uite-aici dovada! Deci refuz să cred că toată planeta asta am fost o gaşcă de oi conduşi de nişte martalogi care ne-au prostit în halul ăsta! Deci specialiştii au spus că masca nu ne protejează de niciun covid, frățioare!” (min. 0:10), susţine utilizatorul Facebook.

În sprijinul afirmaţiilor, el face trimitere la un articol publicat anul trecut în The Telegraph.

De asemenea, utilizatorul Facebook mai afirmă că în urma campaniilor de vaccinare împotriva Covid-19, s-au înmulţit cazurile de îmbolnăviri cu HIV:

„Plus că, mai nou, s-au descoperit enorm de multe cazuri de HIV la persoanele care s-au vaccinat de Covid! Este incredibil! Deci nu pot să cred aşa ceva!” (min. 01:46)


Ce spune, de fapt, articolul din presa britanică?

 

În luna aprilie 2023, The Telegraph a publicat un articol care susține într-adevăr că persoanele vulnerabile nu beneficiază de nicio protecţie împotriva bolii Covid-19 dacă poartă mască de protecţie.

Articolul citează un raport al Agenției de Securitate în Sănătate din Marea Britanie.

„Nu există suficiente dovezi pentru a susţine că măștile medicale oferă protecţie persoanelor din categoriile vulnerabile împotriva Covid, au recunoscut oficialii din domeniul sănătății. În cadrul cercetării realizate de Agenția de Securitate în Sănătate din Regatul Unit (UKHSA), s-a încercat să se afle dacă măştile de protecţie de tipul N95, KN95 și FFP2, protejează persoanele vulnerabile clinic faţă de Covid. Datele nu au putut indica concluzii valide prin care să se poată afirma că măştile de protecţie oferă acest tip de protecţie”, se arată în cadrul articolului.

*Sursa: telegraph.co.uk

 

Ca atare, articolul nu spune că măștile nu sunt eficiente, ci că lipsesc datele valide pentru a face o afirmație științifică într-un sens sau altul.

În cadrul articolului nu este denumit raportul la care se face referinţă şi nici nu este postat vreun link în cadrul textului, care să facă trimitere la documentaţia realizată de Agenția de Securitate a Sănătății din Regatul Unit. Singurele trimiteri din cadrul acestui articol sunt făcute la articole mai vechi apărute în The Telegraph. Ele pot fi accesate aici, aici sau aici. Însă, nici în articolele respective nu este menţionat vreun studiu realizat de Agenţia britanică din domeniul Sănătăţii.

Instituţia britanică a publicat două rapoarte la care autorul articolului din The Telegraph s-ar fi putut referi. Ele pot fi accesate aici şi aici.

Însă, concluziile studiilor arată că sunt necesare mai multe cercetări pentru a se putea vedea eficacitatea reală a măştilor de protecţie și NU concluzionează că acestea ar fi ineficiente.

Primul raport concluzionează că „există, de asemenea, o nevoie de dovezi de calitate superioară cu privire la protecția suplimentară a nasului și gurii prin alte elemente cum ar fi vizierele (adesea purtate fără măști cu eficacitate necunoscută), purtate în combinație cu o mască. Mai multe cercetări sunt necesare pentru a îmbunătăți cunoștințele despre modul în care măștile faciale sunt folosite de diferite subgrupuri de populație și în diferite medii comunitare, și cum aceasta ar putea influența eficacitatea. În mod similar, mai multe cercetări sunt necesare pentru a evalua eficacitatea procedurilor de îmbrăcare și dezbrăcare în legătură cu transmiterea prin aer și fomite în mediile de sănătate”.

Concluziile celui de-al doilea raport arată, de fapt, contrariul afirmaţiilor făcute atât de utilizatorul Facebook, cât şi cele din cadrul articolului din The Telegraph: „Menționăm că această revizuire s-a concentrat pe un tip specific de mască facială și populație; într-o revizuire anterioară (2), am concluzionat că, în mod predominant, dovezile sugerau că măștile faciale (de orice tip) pot reduce răspândirea COVID-19 în comunitate, atât prin controlul sursei, cât și prin protecția purtătorului, precum și prin utilizarea generalizată a măștilor”.

Astfel, se poate concluziona faptul că afirmaţiile utilizatorului Facebook sunt FALSE.

De asemenea, declaraţia utilizatorului Facebook potrivit căreia „s-au descoperit enorm de multe cazuri de HIV la persoanele care s-au vaccinat de Covid” nu se bazează pe niciun fapt real. 

Nu există niciun studiu sau certificare ştiinţifică prin care să se poată afirma că vaccinurile au cauzat îmbolnăvirea cu HIV


Măștile sunt eficiente

 

Un raport publicat  în 2023 de Royal Society (una dintre cele mai prestigioase reviste științifice din Marea Britanie), care înglobează datele ştiinţifice din 35 de studii în medii comunitare (trei RCT și 32 observaționale) și 40 în medii de asistență medicală (un RCT și 39 observaționale), arată că purtarea măştii reduce şi împiedică răspândirea viruşilor transmisibili pe calea aerului.

„Concluzionăm că purtarea măștilor de calitate superioară a redus în general transmiterea infecției cu SARS-CoV-2”, se arată în concluziile raportului

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă purtarea măştilor de protecţie pentru a diminua răspândirea virusului, iar Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a emis mai multe ghiduri în care sunt este recomandată purtarea măştilor de protecţie. Ele pot fi consultte aici, aici sau aici.

Este, totuși, adevărat că măștile nu protejează 100% împotriva virusului – aceasta este o nuanță importantă. Purtarea măștilor trebuie dublată de alte măsuri de protecție, pentru o eficiență crescută – printre acestea, vaccinarea, păstrarea igienei mâinilor și distanțarea socială. În plus, există diferite tipuri de măști, care protejează în grade diferite.

 

*Foto copertă: pixabay.com
SEO optimized by sem.ro SEO agency.