Dezinformări rețele sociale
Data postării: 11.07.2023
www.factual.ro
FALS | Organizația Mondială a Sănătății și masturbarea

Un utilizator Facebook preia un videoclip, care se presupune că este promovat de Organizația Mondială a Sănătății și în care părinții poartă discuții cu copiii lor despre sex și masturbare.  <<O campanie oficială a Organizației Mondiale a Sănătății în școli. Iată cum 𝗢𝗠𝗦 îi învață pe copiii noștri din 𝗰𝗶𝗰𝗹𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗮𝗿 să se 𝗺𝗮𝘀𝘁𝘂𝗿𝗯𝗲𝘇𝗲. ”Drepturile POPO” când ?>> este mesajul postat alături de videoclip.

De asemenea, același videoclip a fost încărcat și de un utilizator pe Twitter, care susține că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încurajează copiii să se masturbeze, fiind parte din programul Comprehensive sexuality education.

 

Cum a pornit dezinformarea

 

Educația sexuală comprehensivă (comprehensive sexuality education, CSE, în engleză) este o metodă de predare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății și NU un program sau o programă de predare. 

Dezbaterile despre CSE au început de foarte mulți ani – de exemplu, un studiu din 2008 arată că majoritatea părinților din statul Minnesota, unde copiilor li s-a predat educație sexuală prin această metodă, au ajuns la concluzia că este mult superioară metodelor anterioare, care se bazau pe predarea abstinenței și contracepției.

În 2015, organizația Salvați Copiii a publicat rezultatul unei observații derulate în 48 de țări care au implementat sistemul CSE și a relevat impactul pozitiv asupra sănătății pe care metoda l-a avut în cadrul tinerilor și adolescenților. 

Uniunea Europeană a publicat, în 2020, un document care arată că beneficiile CSE sunt mult superioare metodelor anterioare de predare a educației sexuale.

CSE este o metodă inclusă în Agenda Globală 2030 pentru Educație a Națiunilor Unite, coordonată de UNESCO.

Organizația Mondială a Sănătății explică ce înseamnă Comprehensive sexuality education (CSE): este o metodă de învățare, prin care copiii sunt informați, adecvat vârstei, despre sexualitate, sănătatea lor sexuală și reproductivă.

Ghidul Națiunilor Unite recomandă ca programele de CSE să se bazeze pe un plan stabilit pentru fiecare țară în parte, să fie corecte din punct de vedere științific, să fie potrivite fiecărei vârste și să acopere o serie de subiecte în legătură cu sexualitatea și sănătatea sexuală și reproductivă pe tot parcursul copilăriei și adolescenței. Subiectele despre familie, relații, respect, consimțământ, pubertate, menstruație, boli cu transmitere sexuală sunt doar câteva dintre cele care pot fi abordate. 

Pentru că dezinformările pe această temă s-au intensificat în ultima vreme, OMS a publicat o dezmințire categorică:

„Comprehensive sexuality education nu promovează masturbarea. În documentele noastre, OMS recunoaște că explorarea corpului la copii prin văz și atingere începe de la o vârstă relativ fragedă. Aceasta este o observație, nu o recomandare”

 

Cine a realizat videoclipul

 

Videoclipul atribuit OMS a fost realizat, de fapt, de Organizația Rutgers din Olanda care promovează educația sexuală. Videoclipul a fost șters ulterior, pentru că „a fost scos din context și este folosit pentru a dezinforma”, au spus cei de la fundație, într-un tweet. Reprezentanții Fundației Rutgers spun și că vor acționa în instanță toți utilizatorii care îl vor reposta, cu alte scopuri decât cele inițiale:

SEO optimized by sem.ro SEO agency.