Dezinformări rețele sociale
Data postării: 16.10.2023
www.factual.ro
FALS | Pământul NU este convex

Un videoclip încărcat pe Facebook, care a fost postat inițial pe rețeaua de socializare Tik Tok, susține că forma Pământului ar fi în realitate convexă, nu sferică. 

În cele 10 minute ale videoclipului, se afirmă că s-ar fi descoperit forma „adevărată” a planetei noastre, continentele fiind situate în centru, iar oceanele în jurul lor.

(sursă foto: Tik Tok)

Această teorie a fost creată de Dakila Institute. Dakila Institute nu este un institut adevărat, așa cum îi spune numele. De fapt, este o organizație formată din oameni care cred în niște lucruri fantasmagorice, ca existența unor creaturi numite Anunnaki, care ar sta la baza ocultei mondiale. De asemenea, membrii Dakila consideră că noi trăim într-o „închisoare virtuală”, și anume Matrix. 

Ce formă are Pământul?

Forma adevărată a Pământului este una sferică, însă nu una perfectă. Explicația oamenilor de știință de la NASA este că forma Terrei este turtită la Polul Sud și la Polul Nord, din cauza forței care face planeta să se rotească în jurul propriei axe. 

Arizona State Univeristy arată mai multe modalități prin care ne putem da singuri seama că Pământul este rotund. Dacă Pământul ar fi plat/convex, am putea să ne uităm în depărtare și să vedem orașe aflate la sute de mii de kilometri distanță. Mai mult, dacă ne uităm la un vas de croazieră care pornește în larg, vom vedea la un moment dat că acesta dispare, din cauza curburii Pământului. 

Dacă planeta noastră ar avea forma prezentată în videoclip, Soarele ar lumina toate contintentele simultan și ar fi zi peste tot în același timp, lucru care este evident fals.

Factual.ro a mai abordat în trecut subiectul formei Pământului – o istorie pe scurt a teoriilor privind forma acestuia, aici.SEO optimized by sem.ro SEO agency.