Dezinformări rețele sociale
Data postării: 25.06.2023
www.factual.ro
FALS | PARCUL NAȚIONAL COȚIA

Într-o postare din 20 iunie 2023, autorul susține că fotografia ar fi făcută în Parcul Național Coția”, însă datele oficiale arată că în România nu există nici parc național cu acest nume și nici vreo mănăstire. 

 

Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate are responsabilitatea managementului ariilor naturale protejate din România.  Pe site-ul acestei autorități găsim lista tuturor parcurilor și ariilor protejate din România. 

Parcului Național Cozia, care se află în județul Vâlcea este parcul cu cel mai apropiat nume de cel vehiculat de utilizatorul de Facebook. 

Am analizat însă și imaginea din postare cu ajutorul  aplicației Google Lens și am descoperit că în fotografie apare liftul  din China, intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai înalt lift de exterior din lume, având o înălțime de 326 de metri. 

Am încercat să găsim date despre baia de aluminiu” de la Arad, sau peștera Carasului” din Maramureș, însă nici acestea nu există.

În postare, utilizatorul susține că din Parcul Național Coția s-ar vedea aceste două obiective, însă, chiar dacă s-ar referi la Parcul Național Cozia, distanța până în Arad este de aproape 350 de km, iar până în Maramureș de 400 km peste Carpații Meridionali. 

Tot cu ajutorul aplicației Google lens am descoperit că, în 2019, ziarul Adevărul a analizat o altă postare ce a apărut pe Facebook și care folosea aceeași imagine cu liftul din China, susținând că imaginea este din Parcul Național Cozia.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.