Dezinformări rețele sociale
Data postării: 12.09.2023
www.factual.ro
FALS | Pompierii nu dau foc intenţionat pădurilor

După o primă lună de vară cu temperaturi ridicate, zone extinse din SUA, Mexic, sudul Europei și China au experimentat consecinţele valului de căldură extremă înregistrat în iulie 2023. Potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS), în prezent, suprafața afectată de incendiile din Grecia a depășit-o pe cea din sezonul distructiv 2021. NASA subliniază faptul că incendiile naturale nu sunt un fenomen neobișnuit în Grecia, însă, din cauza încălzirii globale asemenea evenimente vor deveni din ce în ce mai comune.

Similar, potrivit datelor publicate de Centrul canadian de incendii forestiere (CIFFC), la începutul lunii august 2023, numărul de hectare distruse în Canada a fost de 13,5 milioane (33,4 milioane de acri), aproximativ dimensiunea statului Mississippi (SUA). Totodată, meteorologii și specialiştii în schimbări climatice au remarcat că recentele incendii din Maui au avut loc la apogeul sezonului secetos.

În mediul online au fost distribuite numeroase postări care pun sub semnul întrebării originea acestor incendii. Majoritatea prezintă imaginea unui elicopter care, prin intermediul unei torţe, incendiază suprafeţe extinse de pădure sau diverşi oameni, aparent pompieri, care dau foc intenţionat vegetaţiei. Reuters, AFP News (Agence France-Presse) şi USA Today News au demontat această conspiraţie, explicând că în realitate este vorba despre o metodă controlată de curăţare a terenurilor de vegetaţia uscată.

Şi pe canalele social media din România (exemple aici, aici şi aici) au putut fi observate mesaje sau videoclipuri promovând aceeași idee, însă fără a menţiona sursa, locaţia geografică sau identitatea persoanelor.

Ce presupune arderea controlată a vegetaţiei uscate?

Conform National Geographic Society (organizație științifică non-profit), arderea controlată, cunoscută și sub denumirea de „ardere prescrisă”, implică provocarea unor incendii controlate pentru a menține sănătatea zonelor cu vegetaţie. De regulă, aceste operaţiuni sunt realizate în perioadele reci deoarece riscurile ca incendierea să reprezinte o amenințare pentru localnici sunt minime. Materialele vegetative ce pot fi supuse unei arderi controlate includ ramuri căzute, iarbă sau arbori uscaţi etc. 

Înainte ca un incendiu planificat să fie aprinsă se va elabora un plan de acţiune ce va include amănunte despre cât de puternic va fi incendiul, ce zone vor fi curăţate şi scopul final. De asemenea, vor fi avute în vedere condițiile meteorologice, de mediu și orice situații neprevăzute care ar putea determina stingerea incendiului. 

Câte tipuri de ardere controlată există?

Cele mai frecvent utilizate metode sunt arderea difuză, care presupune incendierea unor arii de vegetaţie extinse (în videoclipul unde apare un elicopter), şi arderea grămezilor, adică stive de vegetație care sunt arse individual, subliniază National Geographic Society. A doua variantă este frecvent utilizată dacă condițiile meteo nu sunt considerate sigure pentru aprinderea unui foc mai mare. 

Care sunt beneficiile arderii controlate pentru habitat?

Curăţarea zonelor de vegetaţie prin arderi controlate poate contribui semnificativ la prevenirea izbucnirii unui incendiu natural distructiv. Arsurile controlate pot, de asemenea, să distrugă populațiile de insecte dăunătoare și plantele invazive. În plus, focul poate facilita transportul substanțelor nutritive în sol.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.