Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.04.2024
www.factual.ro
FALS | Prăbușirea Podului din Baltimore ar fi fost premeditată

În mai multe postări încărcate pe Facebook, utilizatorii susțin că podul din Baltimore „a fost lovit și detonat intenționat”, invocând diverse teorii și ipoteze conspiraționiste. Mesajele fac referire la teoria Lebedei negre sau susțin că prăbușirea podului este „un inside job” (adică organizată cu ajutorul cuiva din interiorul echipajului, n. red.). În plus, o postare menționează naționalitatea urcraineană a căpitanului navei.


Ce s-a întâmplat?


 

În dimineața zilei de 26 martie 2024, o navă cargo s-a lovit de podul Francis Scott Key din Baltimore. În urma acestei ciocniri, 6 muncitori și-au pierdut viața. Nava a avut o pană de curent înaintea impactului, oferindu-le timp oficialilor să oprească traficul de pe pod, înaintea ciocnirii. Astfel, a fost prevenit un dezastru de proporții mult mai mari, potrivit Reuters.

În urma incidentului, au apărut imediat și teoriile conspiraționiste. Una din ele implică, în mod vădit eronat, Teoria lebedei neagre. Doar că această teorie se referă la evenimente întâmplătoare, greu de prevăzut, neașteptate, care pot avea rezultate catastrofale. Un exemplu este atacul din 11 septembrie 2001, din New York. Acest tip de conspirații au fost publicate de Active News sau Andrew Tate pe contul său de X, fost Twitter.

Mai mult, într-o conferință de presă realizată pe 26 martie în Baltimore, polițistul Richard Worley a declarat că nu există nici o dovadă cum că accidentul ar fi fost rezultat în urma unui atentat terorist, sau că ar fi fost cauzat intenționat. În aceeași zi, FBI Baltimore a publicat o declarație care zice același lucru, că podul din Baltimore nu s-a prăbușit nici intenționat, nici nu are vreo legătură cu vreun atentat terorist.

Președintele Joe Biden a declarat, de asemenea, că prăbușirea podului este un accident teribil și că nu sunt dovezi care să arate că ar fi fost dărâmat intenționat.

Cât despre naționalitatea căpitanului navei, AFP Fact Check a verificat deja și a arătat că acesta este indian și nu ucrainean.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.