Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.10.2023
www.factual.ro
FALS | Primul drum pavat din România a fost făcut de ruşi

Un utilizator Facebook afirmă într-o postare video  că primul drum pavat din România a fost făcut de ruşi, în Bucureşti.

Bărbatul se referă la Şoseaua Pavel D. Kiseleff, care face legătura între Piaţa Victoriei situată la sud şi Piaţa Presei Libere situată la nord.

„Ruşii au făcut primul drum pavat din România, în Bucureşti, Bulevardul Kiseleff. Deci până la el, românii umblau prin Bucureşti prin glod” (Min 1:28).

Artera care face legătura între cele două obiective turistice din Bucureşti poartă numele de șoseaua Pavel Kiseleff (Kiselyov). Acesta a fost președinte plenipotențiar (rol de guvernator) al Moldovei și Țării Românești, ocupate de trupele rusești, în perioada octombrie 1829 – martie 1834.

Printre acțiunile reformatoare inițiate de el pot fi amintite reforma sanitară, salubritatea orașelor, asigurarea proviziilor, organizarea recensământul din 1831, organizarea miliției, separarea sistemul administrativ de cel judiciar, etc.

În 1831 a pus bazele Regulamentului Organic prin care s-a înfiinţat Sfatul orășenesc, actuala Administraţie publică. Cât timp era la conducere, s-au făcut lucrări de pavare, canalizare, asanare etc. 

Însă, primul drum pavat din Bucureşti a fost Calea Victoriei, iar dalele nu erau din piatră, ci din trunchiuri de copaci.

Potrivit volumului Pavajul uliţelor bucureştene (1992), scris de George Potra, primele informaţii despre pavajul de lemn al străzilor din Bucureşti sunt datate la 1574, după cum arată notele de călătorie ale francezului Pierre Lescalopiere. 

În 1824, fostul domnitor Ţării Româneşti Grigore D. Ghica (n. 30 iunie 1755, Țara Românească – d. 29 aprilie 1834, Țara Românească) a luat decizia să modernizeze drumurile pavate cu lemn şi să le paveze cu piatră. Menţiunea este făcută de poetul, scriitorul şi ziaristul satiric N. T. Orăşanu care a publicat în „Misterele mahalalelor” o poezie referitoare la aceste lucrări edilitare:

Podul (Podul Mogoşoaiei, n.red.) nostru cel de fală/ De minune nivelat

Cel dintâi în Capitală,/ Ce «se zice» că-i pavat,/ Pod de bunuri şi de răuri,

Dintre toate cel mai mare,/Câte pietre, atâtea gloduri,/ De-ar avea măcar trotuare!

Artera la care se referă utilizatorul Facebook a primit această denumire în 21 septembrie 1847, dată la care s-a inaugurat şi parcul care poartă acelaşi nume.

Primele drumuri pietruite din România au fost construite în urmă cu peste 2.000 de ani.

Drumul roman de la Porolissum, construit în jurul anului 107, este astăzi cel mai bine păstrat drum antic din România.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.