Dezinformări rețele sociale
Data postării: 24.03.2023
www.factual.ro
FALS | Procurorul care a emis mandat de arestare pentru Putin nu și-a scăpat fratele pedofil de închisoare

În 20 martie 2023, un utilizator a postat pe Facebook un anunț care insinuează că procurorul din cadrul Curții Penale Internaționale care a emis un mandat de arestare pentru Putin și-ar fi scăpat fratele pedofil de închisoare:

Mesajul apare în zeci de alte postări, care s-au viralizat pe facebook (de regulă prin metoda copierii ad literam a mesajului și redistribuirea lui ca atare – exemple aici, aici și aici). 

Deși pornește de la date reale (Karim Khan are într-adevăr un frate condamnat pentru pedofilie, care a fost eliberat din închisoare în luna februarie), tema este preluată de propaganda rusă și „îmbogățită”. De exemplu, în 18 martie, Ambasada Rusiei în Kenya distribuie, pe Twitter, un mesaj care susține că procurorul care a emis mandatul de arestare și-a eliberat fratele din închisoare:

Care sunt faptele?

În 17 martie 2023, Curtea Penală Internațională de la Haga anunța că a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, și al Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidențial pentru drepturile copilului din cabinetul lui Putin.

Procurorul care a emis mandatul, Karim Khan, a declarat: „Pe baza probelor colectate și analizate de biroul meu în urma investigațiilor sale independente, Camera preliminară a confirmat că există motive întemeiate să se creadă că președintele Putin și doamna Lvova-Belova poartă răspundere penală pentru deportarea și transferul ilegal de copii ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei de către Federația Rusă, contrar articolului 8, alin. (2), lit. (a), pct. (vii) și articolului 8, alin. (2), lit. (b), pct. (viii) din Statutul de la Roma”.

Kharim Khan are într-adevăr un frate, Ahmad Khan, fost politician conservator în Marea Britanie, care a fost condamnat pentru că a agresat sexual un băiat de 15 ani, la o petrecere din 2008. Ahmad Khan a fost eliberat condiționat în februarie 2023, după ce și-a ispășit jumătate din pedeapsa de un an și 6 luni de închisoare dată în mai 2022, după cum arată BBC.

Potrivit Legii Penale din Marea Britanie, infractorii condamnați la mai puțin de doi ani își vor executa în mod normal jumătate din pedeapsă în închisoare și vor executa restul pedepsei în comunitate, sub supraveghere (explicații pe larg, aici). Ahmad Khan s-a încadrat în această prevedere legală și a fost eliberat în termenul prevăzut – și nu mai repede.

În plus, Ahmad Khan a fost judecat de instanțele naționale din Marea Britanie și NU de Curtea Penală Internațională, acolo unde activează fratele său. De altfel, în atribuțiile CPI nu intră judecarea cazurilor particulare. Statutul de la Roma stabilește atribuțiile și competențele Curții Penale Internaționale, instanța care judecă infracțiuni contra umanității (art. 7): „În scopurile prezentului statut, prin crimă împotriva umanității se înțelege una dintre faptele menționate mai jos, cand aceasta este comisă în cadrul unui atac generalizat sau sistematic lansat împotriva unei populații civile și în cunoștință de acest atac.” Așadar, Curtea nu are atribuții în judecarea unor cazuri între particulari, ci doar între raporturile juridice de drept internațional dintre state, în contextul unor agresiuni militare.

Așadar, mesajul potrivit căruia procurorul care a emis mandat de arestare pe numele lui Putin și-a eliberat fratele din închisoare este fals. Fratele procurorului care l-a condamnat pe Putin și-a ispășit jumătate din pedeapsă și a fost eliberat potrivit legilor în vigoare în Marea Britanie. Nu există niciun indiciu care să ducă la o implicare a lui Karim Khan în procesul fratelui său. Mai mult, acesta fost judecat de o instanță independentă din Marea Britanie, care s-a consultat și cu un juriu, după cum știm că funcționează procedura judiciară anglo-saxonă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.