Dezinformări rețele sociale
Data postării: 10.07.2023
www.factual.ro
FALS | Rusia nu a atacat o bază a mercenarilor străini la Kramatorsk

Ştiripesurse a distribuit pe Facebook un articol despre explozia de la Kramatorsk, Ucraina. Publicația susține că un videoclip ar contrazice versiunea oficială, potrivit căreia Rusia a atacat o zonă frecventată de civili, ci acesta ar fi fost un punct strategic al mercenarilor străini.

*Captură ecran 10.07.2023

În 27 iunie, rachetele rusești au lovit Kramatorsk (estul Ucrainei), oraș aflat aproape de linia frontului. Atacul a vizat o zonă aglomerată de restaurante. Potrivit BBC, numărul victimelor este de 12 morţi şi peste 60 de răniţi. 

Printr-un comunicat oficial, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a catalogat atacul Rusiei drept „o manifestare a terorii”. Totodată, Poliţia Naţională a Ucrainei a confirmat faptul că trupele ruse au lovit Kramatorsk cu rachete Iskander.

La scurt timp după atac, în mediul online au apărut mai multe teorii pro-Rusia. Spre exemplu, un utilizator Twitter a susţinut că, de fapt, Kramatorsk ar fi fost bombardat de ucraineni, însă această afirmaţie a fost demontată de fact-checkerii de la Polygraph. 

Similar, teoria promovată de publicaţia Ştiripesurse se bazează pe tweetul unui propagandist rus. Utilizatorul „Sprinter Team” a distribuit un video filmat de un presupus mercenar britanic, în care pot fi observaţi numeroşi soldaţi cercetând ruinele de la Kramatorsk după explozie. Autorul postării vorbeşte despre mercenari străini care ar fi rămas sub dărâmături, promovând astfel ideea că Rusia nu a dorit să atace populaţia civilă.



Contul Twitter menţionat a postat mai multe afirmaţii de tipul propagandă pro-rusă (exemple aici, aici şi aici). 

Videoclipul prezentat pe contul prorus nu are nicio sursă – utilizatorul nu explică cine l-a filmat și de unde l-a obținut. Presupusul mercenar străin care ar fi filmat acolo nu este identificat. Autenticitatea videoclipului nu poate fi verificată, iar filmulețul nu a fost preluat de presa internațională. 

În plus, deoarece războiul în Ucraina este în plină desfăşurare, iar Kramatorsk este un oraș aproape de linia frontului (la aproximativ 25 de km distanță), nu este un lucru ieşit din comun ca printre victimele atacului să se numere şi membri ai forţelor armatei ucrainene. Totuli, sursele oficiale nu au confirmat că printre victime s-ar afla și soldați.

Presa din Rusia, în schimb, a susținut că atacul „de mare precizie” a fost îndreptat spre o bază a forțelor ucrainene și că doi generali ar fi fost uciși. Presa rusă prezintă, însă, imagini de la locul exploziei și se observă că acesta este același cu pizzeria bombardată. Totulși, nici mass media moscovite nu prezintă informații despre ținte mercenari străini, ci susține că a fost vizată o bază a forțelor ucrainene.

Cine sunt victimele atacului?

Ziarul local Kramatorsk Post a publicat fotografiile și poveștile a nouă dintre victimele atacului, toți civili, printre care și două gemene de 14 ani și o tânără de 17 ani.


Ulterior, s-a descoperit că în atac a murit și scriitoarea ucraineancă Viktoria Amelina, care a documentat mai multe crime de război comise de Rusia în timpul invaziei.

Orașul Kramatorsk a declarat trei zile de doliu, pentru comemorarea victimelor atacului.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.