Dezinformări rețele sociale
Data postării: 28.03.2023
www.factual.ro
FALS | Sigiliul broască verde al Rainforest Alliance nu certifică alimente care conțin insecte

O postare despre sigiliul care reprezintă o broască verde, al Rainforest Alliance, induce ideea că produsele certificate de asociație conțin ingrediente din insecte. În realitate, organizația certifică materia primă folosită ca fiind obținută în mod sustenabil.

Voi sa nu credeți ca Broasca…nu e tot despre Gândaci, că cei de la RainForest promovează Altceva…‼️” – este textul care însoțește cele două imagini ale postării.

Una este o captură din aplicația Whatsapp, acolo unde apare acuzația că produsele Rainforest Alliance conțin substanțe care modifică sexul, dar și că acestea ar certifica produse care au la bază insecte, cum ar fi „făină de greiere, colorant gândaci roșii etc.”

*Captură ecran 27.03.2023

Cea de-a doua imagine este o captură de pe site-ul farmersreviewafrica.com, cu un articol cu titlul „Rainforest Alliance introduce un proiect de creștere a insectelor pentru fermierii din Kenya”. Textul face referire la posibilitatea consumului de insecte pentru oameni și animale ca parte a unui mijloc de conservare a mediului.

Informația este parțial falsă și se referă doar la folosirea insectelor ca furaje pentru animale. Într-un răspuns transmis la solicitarea Factual.ro, reprezentanții asociației Rainforest Alliance susțin că acesta este un proiect pilot menit să ajute tinerii fermieri din Africa.

Dorim să precizăm că Rainforest Alliance nu certifică insecte. Sigiliul broască verde de pe ambalaj înseamnă că produsul conține un ingredient certificat – cum ar fi cafea, ceai, cacao sau banane – care a fost produs folosind metode care susțin cei trei piloni ai sustenabilității: social, economic și de mediu. Puteți afla mai multe despre culturile certificate Rainforest Alliance aici și mai multe despre sigiliu aici.

De ce am ales broasca? Broaștele sunt ceea ce oamenii de știință numesc bioindicatori, ceea ce înseamnă că o populație sănătoasă de broaște indică un mediu sănătos.

Pe lângă programul nostru de certificare, Rainforest Alliance folosește și alte câteva intervenții menite să abordeze unele dintre cele mai presante provocări sociale și de mediu ale zilelor noastre. Acestea includ proiecte inovatoare, orientate spre viitor, cu fermieri și comunități forestiere, care promovează practicile de gestionare a terenurilor care protejează natura, stimulând în același timp mijloacele de trai în mediul rural prin diversificarea veniturilor.

Un astfel de proiect este „Future Farmers”, un proiect pilot din Kenya, care își propune să ajute tinerii să depășească unele dintre barierele din calea agriculturii, cum ar fi prețurile scăzute și impactul schimbărilor climatice.

La ferma noastră demonstrativă din Kagio, Kenya, tinerii fermieri învață să cultive culturi folosind tehnici de creștere durabile și regenerative și testează alternative proteice mai accesibile și durabile, cum ar fi ciupercile, greierii și muștele soldat-negru pentru hrana animalelor. Acestea sunt în prezent vândute pe piața internă din Kenya și nu sunt certificate Rainforest Alliance”, au transmis reprezentații Asociației.

În concluzie, sigiliul broască verde certifică faptul că produsele au la bază metode sustenabile de producție, și nu că acestea ar conține insecte.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.